Sahlins nationalism
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nej, så sade hon förstås inte, s-ledaren Mona Sahlin. Men innebörden i tisdagens utspel är solklart: elen som produceras i Sverige ska först och främst komma Sverige och Norden till godo.
Sahlin vill att regeringen ska stoppa planerna på att bygga en elkabel till Baltikum, eftersom det kan leda till ett högre energipris i Sverige.
Det är inte helt lätt att följa med i svängarna. Sahlins energipolitiska idéer verkar styras mer av partitaktiska överväganden än av egna övertygelser.
Nyligen lyckades Sahlin reta upp industrifacken - och en hel del industriarbetare - genom att säga nej till alliansens kärnkraftsuppgörelse. Nu vill hon istället blidka industrifolket genom en god dos protektionism.
Men receptet är problematiskt. Kabeln behövs, både av miljöskäl och av säkerhetspolitiska skäl.
Integrationen av den europeiska elmarknaden är viktig för att EU ska kunna uppnå målen om att minska utsläppen av växthusgaser.
Dessutom kan den planerade kabeln till Baltikum leda till ett bättre säkerhetsläge, genom att den minskar de baltiska staternas beroende av rysk energi.
Sahlin fick mothugg av såväl Naturskyddsföreningen som av branschorganisationerna Svensk Energi och Svensk Vindenergi. Förhoppningsvis tar hon åt sig av kritiken och vänder om. Visst finns det problem med dagens europeiska elmarknad. Men lösningen ligger i integration, inte isolationism.