Vi ska inte ha försäkringslösa
Veronica Palm (s) kritiserar de borgerliga för att skapa en ny grupp försäkringslösa i Sverige. Hanna Westerén skriver upprört om de borgerligas cyniska hetsjakt på sjuka.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Långt fler än de borde skrika i högan sky över det som håller på att ske! Framför allt är Palms och Sahlins udd riktad mot förändringarna i socialförsäkringssystemet, som nu, ifråga om sjukförsäkring, har fått en bortre gräns. När man nått den gränsen blir man utförsäkrad och står i nuläget utan skydd.
Ovärdigt med försäkringslösa
Regeringen har gett ett uppdrag till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gemensamt, att skyndsamt snickra ihop en lämplig ersättningsform för dem som hamnar utanför. Snart får alltså vårt samhälle en ny grupp, de försäkringslösa, som inte hör hemma någonstans.
En resurssvag grupp, vars röst den borgerliga regeringen vägrar höra och som nu pekas ut som ovärdiga ett fullgott försäkringsskydd. Eller som Palm uttrycker det: "Samhället slits isär av den här synen på de svaga grupperna och det är inte bra för någon".
Tänker de borgerliga politikerna någonsin på alla de människor som just nu svävar i ovisshet, som inte vet om de kommer att ha mat för dagen när de når den sista dagen med sjukpenning, men inte på något vis återfått sin arbetsförmåga? På vilket sätt minskar ohälsotalen genom denna hetsjakt på sjuka, arbetsoförmögna människor? Är det här värdigt en välfärdsstat? Jag tycker inte det!
Den borgerliga regeringen slår ifrån sig den socialdemokratiska kritiken och menar, hör och häpna, att "oppositionen skrämmer människor till onödig oro". Just nu finns det all anledning till oro, och den är allt annat än onödig!
Onödigt mänskligt lidande
Den borgerliga regeringen vidhåller nämligen sin tes om att fattigare människor blir mindre sjuka och mer arbetsförmögna. För mig ter det sig fullkomligt absurt och därtill oerhört cyniskt och kortsiktigt. Varför vägrar den borgerliga regeringen att förstå, att priset man får betala för den inbillade besparingen i socialförsäkringen kommer att slå tillbaka tusenfalt?
Dels i mänskligt lidande, men rent konkret i förvärrade sjukdomstillstånd, som uppstår när redan sjuka människor tvingas ut i förvärvsarbete, dessutom ofta till kraftigt reducerad lön.
Arbetslinjen är grundläggande för hela vårt samhällssystem, men en förutsättning för att arbetslinjen ska hålla är att vi har trygga försäkringar som träder in vid arbetslöshet och sjukdom. Trygga människor vågar mer, varför ska det vara så svårt att förstå?
Veronica Palm är också tydlig med att vid ett maktskifte kommer det inte att finnas en bortre gräns i sjukförsäkringen. Det löftet känns betryggande och därtill humant. Det som ändå är beklämmande är den grupp av människor, som under nästa år hamnar ut i kylan och som då hänvisas till en eventuell ny förmån (utanför systemet) eller socialbidrag. För den gruppen är ett eventuellt maktskifte en klen tröst och hela förändringen är i sig ett gigantiskt nederlag för en välfärdsstat.
Ett Sverige i sammanhållning, med trygga försäkringar och därmed trygga löntagare är dock ett framtidskoncept som vi socialdemokrater aldrig slutar att slåss för!