"Import" av flera friska vargar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lösningen på problemet är att ta in fler vargar i landet. Tanken är att högst 20 vargar som är "opåverkade av inavel" under de kommande fem åren ska tillföras de svenska vargarna. Carlgren hoppas på naturlig invandring, annars får det ske med människans hjälp.
Men om nu vargarna är så få att de är inavlade - var kommer jakten in i bilden? När vargjakten utannonserades var en motivering just att man behövde få ned antalet skadade individer. Den förklaringen har sedan dess tonats ned.
Invandring
I torsdagens Dagens Nyheter förklarade Magnus Kindblom, politiskt sakkunnig på jordbruksdepartementet, att det är omöjligt att få en livaktig stam med endast omkring 200 individer. För att klara sig själv måste populationen växa och bli omkring fem gånger så stor - vilket inte lär accepteras. Den enda realistiska lösningen är alltså invandring.
Beslutet att tillåta vargjakt handlar inte om att skydda stammen, utan är taget på politiska grunder, för att skapa acceptans för jaktpolitiken. Andreas Carlgren talade på presskonferensen om en "kontrollerad och varsam" licensjakt. I praktiken betyder det att jägarna nästa år ska få fälla mellan 31och 49 vargar, en något större kvot än årets på 27 djur.
Samsyn
Nu ska politiken förankras. Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren talade ivrigt om möten med länsstyrelser, Jordbruksverket och jägarorganisationer för att få alla parter med på båten. Fast räcker det? Det är tveksamt. Debatten om vargarna har ofta beskrivit som en kamp mellan stad och land. Fast egentligen är samsynen bland svenskarna stor - det visar en färsk rapport från SLU om inställningen till rovdjursförvaltningen.
Över 90 procent av svenskarna anser att det är viktigt att uppfylla internationella avtal om att bevara stora rovdjur. Stockholm ligger högst med 95 procent ja-sägare, i Gävleborg lägst med 81 procent. Men något enormt gap mellan stad och land kan alltså inte upptäckas.
Jaktpolitik
Däremot är antivarg-lobbyn både högljudd och organiserad. Efter Carlgrens pressträff förklarade Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner raskt att miljöministern har fel om vargarnas genetiska defekter. Mörner hävdar istället att stammen är "relativt välmående" och har "en bra reproduktion". Idén om att ta in vargar utifrån beskriver han som "väldigt kontroversiell".
Regeringen har med sin jaktpolitik försökt tillfredsställa såväl varghatare som vargkramare. Men jakten tycks inte per automatik leda till någon utbredd acceptans för flytt och införsel av icke-inavlade vargar. En vargjakt är redan genomförd - nu är det Carlgrens ansvar att också kämpa för en friskare vargstam.