Stämpelklocka och lärarbetyg: Vem vill bli lärare i framtiden?

Metta Fjelkner. Lärarnas Riksförbunds ordförande sätter låga betyg på lärarnas arbetsgivare,.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Metta Fjelkner. Lärarnas Riksförbunds ordförande sätter låga betyg på lärarnas arbetsgivare,.Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Foto: DAN HANSSON / SvD / SCANPIX

Politik2010-02-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, är oroad över att flera kommuner inför lärarbetyg i skolorna.

Varifrån kommer incitamentet till att lärare i flera kommuner betygsätts av eleverna?
- Arbetsgivare har, med vårt stöd, under en lång tid velat sätta individuella lärarlöner. Men man har insett att man inte kunnat sköta på det på ett bra sätt. Lönesamtalen har inte varit som de ska. Skolledare har också varit bakbundna av kommunpolitiker som säger "ni får inte lägga ut mer än någon procent på individuell lönesättning". Kommunerna har tillämpat kollektiva löner och lyft vissa lärargrupper medan man hållit tillbaka andra. De som hållits tillbaka är främst gymnasielektorerna och gymnasielärare i allmänna ämnen. Samtidigt som förskolelärarna lyfts fram.

Är det fel med ett system där elever sätter betyg på lärare?
- Ja, jag är djupt kritisk. Man har under lång tid lönesatt grupper och inte individer. Nu tar man hjälp av elever som med en betygskala 1-5 ska värdera bland annat sådant som "min lärare är snäll". I Sollentuna kommun säger man betygen ska användas som utvärdering. Problemet är att man inte är ärlig. Man säger inte "nu tänker vi använda det här för att sätta lön" - men det är precis vad man kommer göra.
- En rimlig fråga som jag fått flera gånger är: ska inte lärare, som sätter betyg, också själva tåla betyg? Svaret på den frågan är: nej. Lärare har nämligen i sitt uppdrag att sätta betyg. Elevbetyg ges dessutom inte förrän från årskurs 8 och uppåt. Nu ska helt eleverna sätta betyg på lärare redan från årskurs 3.
- Frågan är också hur ska eleverna lära sig sätta betyg? Ska lärarna lära dem det? Jag fick den frågan av en medlem i går kväll. Folk är fruktansvärt arga på det här.
- Och om skolbarnen ska sätta betyg, vad hindrar dagisbarnen att få göra detsamma?
- Jag gör en stor åtskillnad på betyg och att utvärdera undervisning. Utvärderar vi inte så gör vi fel, men det ska inte ske på det här sättet.

På vilket sätt kan elever och kanske även föräldrar utvärdera undervisningen?
- Alla lärare vet att man blir utvärderad varje lektion, man märker med en gång när något inte fungerar. Om eleverna inte tycker att undervisningen fungerar så stökar de eller lyssnar inte. Elever i Sverige är ganska fria. Det är inte som i Bergmanfilmen "Hets", att de inte vågar ta en dialog med läraren. Dessutom finns det elevråd och alla möjliga organisationer förutom föräldrasamtalen, för de som vill framföra kritik.
- Sedan handlar det här med lärarbetygen också om offentlighetsprincipen. Lärarbetygen kommer göra att lärare kommer kunna hängas ut i pressen, eftersom det är offentliga handlingar. Hur länge ska det arkiveras? När lärare söker jobb i en annan kommun kommer man kunna begära ut betyg. Det är rättsvidrigt och en kränkning av en hel kår.
- SKL har redan presenterat förslag på att införa stämpelklocka i skolorna, ska lärarna dessutom betygsättas så undrar jag vem sjutton kommer vilja bli lärare i framtiden?
- Moderata politiker, som gjort så mycket för lärarna, vill nu förstöra för samma yrkeskår. Det kommer de att få stå till svars för 19:e september.