Stormen 1969 och vraket på Fårö
Foto: Jonas Ekströmer
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Själv minns jag stormen och de efterföljande veckorna av ett speciellt skäl. Jag gjorde militärtjänsten vid A7 detta år och för att klara allt röjningsarbete av kraftledningsgator togs militären till hjälp. Eftersom jag ingick i koktrossen bestod mina insatser för att göra Gotland strömförande igen i att från regementsköket transportera ut mat till alla hungriga och uttröttade röjarkompisar.
Detta var en bra tjänstgöring och tillsammans med en numera känd tehandlare i Visby och en pratglad furir for jag runt på norra Gotland med matkantiner. Utspisningen skedde oftast vid sockenkyrkan och jag minns ännu hur imponerad jag blev när vi gjorde stopp vid Gothems kyrka. Vilken stor landsortskyrka!
Tack vare tehandlarens glada humör var stämningen på topp under dessa transporter och samtidigt fick jag som fastlänning en mängd nyttig information om den gotländska landsbygden av den hembygdsintresserade furiren.
Många Fåröbesökare har säkert sett det, vraket längst ut på Norsholmen i närheten av de bekanta "pyramidsiluetterna". Men hur hamnade det där? Med hjälp av vårt tidningsarkiv, räddningshelikopterns loggbok och berättelser från Fåröbor kommer här historien om strandningen den 28 oktober 1969:
Det västtyska fartyget Fortuna var på resa från Örnsköldsvik till Antwerpen och lasten bestod av sulfat. Utanför Fårö mötte man tidigt på morgonen en hård nordvästlig kuling runt 20 meter per sekund och beslutade att söka lä och ankra upp i Ekeviken innanför Norsholmen. Innan man kom i skydd stannande dock maskinerna och fartyget drev på grund. Nödraketer sändes upp och dessa uppfattades klockan 04.30 av en patrullerande bil från tullen.
Klockan 05.00 lyfte räddningshelikoptern från Visby för att 05.25 vara framme vid haveristen. På 15 minuter vinschades den genomblöta besättningen på fyra män och en kvinna upp i helikoptern och 06.00 landade den i Visby. Alltså totalt bara en timmes flygtid för hela räddningsuppdraget!
Den räddade besättningen, som inkvarterade på Hotell Solhem, uttryckte stor tacksamhet över helikopterns snabba insats. På grund av de svåra bränningarna hade det varit omöjligt att ta sig iland med den egna livbåten eller komma intill med räddningsfartyg.
Det har nu gått 41 år sedan Fortunas strandning på Norsholmen och där har hon sedan med hjälp av havets krafter brutits ner till de vrakrester som idag återstår.