Postkodlotteriet lever på att ge skuldkänslor för att inte delta

Politik2011-01-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I veckan fick jag återigen ett personligt brev från Postkodlotteriet. Där kan jag läsa "Tänk om din postkod XXX dras...och du har ingen lott."

Det här kan man kalla negativ marknadsföring. Jag har inget emot lotterier i sig. Var och en får själv avgöra om denne vill köpa eller prenumerera på ett lotteri vare sig det är lotter eller trav.

Men jag ogillar starkt den "skuldkänsla" Postkodlotteriet vill ge mig när de ger ett intryck av att jag redan är med genom mitt postnummer och om jag inte är med så mister jag den eventuella vinst som skulle ha tillfallit mig.


20 procent till välgörenhet
Jag blir också kritisk till dem när de flera gånger i månaden skickar mig, och tusentals andra, brev som uppmanar mig att gå med. De säger sig vara ett lotteri som gynnar välgörenhet.

Men i själva verket går endast 20 procent till välgörenhet, att jämföra med liknande lotterier som ligger på 30 procent. Konsumentverket har också haft synpunkter på att vinsterna är 40 procent, medan konkurrenterna Penninglotteriet och Triss gav cirka 50 procent.

En stor del av vinsten går också till holländska finansiärer för rätten att driva lotteriet i Sverige. Något som vd Niclas Kjellström-Matseke tycker är helt i sin ordning. Samme man tjänade enligt dem själva 2,7 miljoner kronor år 2009, vilket i och för sig var en minskning från 2008, då han tjänade 5,7 miljoner.

Men Dagens Industri (DI), som gått igenom Kjellström-Matsekes deklaration, avslöjar att lönen för 2009 i själva verket var 50 000 kronor högre än året före, inklusive bonus för 2008.


Stor vd-lön och bonus
Pressekreteraren Fredrik Skärheden värjer sig mot anklagelserna att företaget skulle ha mörkat vd:s lön och menar att utbetalningarna av bonusarna har haft en viss eftersläpning. Varför de inte har berättat för DI om de stora bonusarna vid en intervju i januari 2010 vill han inte svara på.

Sedan ett drygt år finns ett nytt anställningskontrakt som begränsar bonusen till fyra månadslöner à 140 000 kronor. Postkodlotteriets vd tjänar i dag 147 000 kronor i månaden, men enligt DI ligger bonustaket alltjämnt kvar.

Postkodlotteriets sätt att marknadsföra sig ger en hel del anmälningar. Förra året fälldes lotteriet i Marknadsdomstolen och sedan 2007 har Konsumentverket fått in 100 anmälningar mot företagets sätt att marknadsföra sig, enligt Svenska Dagbladet.

Bland annat fälldes företaget för att "tidningen" Postkodnyheterna inte gick att identifiera som reklam och för att man gav sken av att det är större chans att vinna inom ett utvalt område.

Genom att sända adresserad reklam istället för direktreklam ger man även de som inte vill ha sådan här reklam någon möjlighet att undvika den.


Försökt att skicka tillbaka
Jo man kan ringa till kundservice, men fungerar den som många andra så lär det bli en lång väntetid för mig som inte vill vara kund hos dem. Det borde gå att med en enkel knapptryckning eller ett mejl på deras hemsida kunna slippa deras reklam, men icke. Du måste ringa.

Jag har försökt att skicka tillbaka breven där jag upplyst dem om att jag inte vill ha mer reklam från dem utan resultat. Breven fortsätter att strömma in.

Men det är nog ändå värt 20 minuters väntan i telefonkö bara för att slippa få brev från ett lotteri som i mina ögon spelar på skuldkänslor, har sämre utdelning både till välgörande ändamål och vinster och vars vd har en lön jag bara kan drömma om.