Förhandla inte, samarbeta inte

I tre artiklar skriver Anna Ardin om hur vi kan motverka högerpopulismen. Det här är den andra artikeln, del ett publicerades igår, 19 juli 2011.

Politik2011-07-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Igår skrev jag om att vi på Gotland varit bra på att hålla den skadliga högerpopulismen och ovärdiga främlingsfientligheten borta från vår politik. Och om att det högerpopulistiska partiet Sverigedemokraterna (SD) har svagt stöd bland gotlänningarna.

Kort lyfte jag fyra enkla huvudprinciper som vi behöver hålla fast vid. Idag tänkte jag fortsätta förklara de första två av dessa principer. De fyra principerna är:

1. Gör inte blocköverskridande överenskommelser i syfte att mota bort SD.

2. Gör inte SD till en stridsfråga mellan blocken.

3. Ge inte SD:s frågor en särställning i politiken och använd inte högerpopulistiskt språkbruk.

4. Bjud inte in SD till politiska arenor de inte tagit sig själva.

Innan valet lovade både Åke Svensson (S) och Gustav Hoffstedt (M) att bryta upp blocken om SD kom in, för att säkra en majoritet utan SD. SD:s möjligheter att komma in ökade plötsligt en aning. Det är ett exempel på när vi på Gotland inte varit så strategiska.


Får vatten på sin kvarn
Blocköverskridande samarbete är nämligen ett av de säkraste sätten att stärka stödet för ett högerpopulistiskt, främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna. Eftersom det framställs som att de är den verkliga oppositionen och att de kommer med något nytt som de andra partierna är rädda för. SD får vatten på sin kvarn om att de etablerade politikerna håller varandra om ryggen bara för att behålla sin makt. SD framställs som att de är uppstickarna som hotar "etablissemanget", och det är precis så de vill framstå.

Punkt nummer två av de fyra hänger nära samman med punkt nummer ett. Många använder nämligen kravet på blocköverskridande samarbeten som slagträ i debatten. När det blir tydligt att man inte gör blocköverskridande för SD:s skull, utan håller fast vid sin egen politik, är det många som höjer rösten till kritik.

Ett exempel är det ramaskri om utbröt när SD nyligen röstade med de rödgröna för att avskaffa Fas 3. Borgerliga debattörer anklagade framförallt Socialdemokraterna för att låta SD få inflytande. På riksplanet lyfter oppositionen också gärna att SD till 90 procent röstar med Moderatregeringen. Båda sidorna anklagar alltså varandra för att inte vara tydliga i frågan om samarbete med SD. Sverigedemokraterna jublar och flyttar fram sina spelpjäser ytterligare en bit i spelet om makten över svensk politik.


Sammanblandning
Sammanblandningen mellan att samarbeta med SD å ena sidan och att vinna en fråga med stöd av SD å andra sidan är ofta total. Att samarbeta eller förhandla, alltså att ge upp något av sin egen politik för att på så sätt köpa SD:s röster är fel.

Men att stå upp för sitt partis åsikt, även om SD skulle råka tycka samma sak, är nödvändigt. När blocken står emot varandra i olika frågor så kommer SD med nödvändighet för det mesta gå på den ena eller andra linjen.

Och kom ihåg! Det är den främlingsfientliga och högerpopulistiska politiken som är fienden, inte i första hand partiet Sverigedemokraterna.