- Min mor är en ovanlig och stark kvinna som till och med tjänade mer än sin man!
Ungefär så uttryckte sig i veckan Rick Santorum i den pågående kampen om att bli republikansk utmanare till president Obama.
Mest kvinnor som arbetar deltid
Det lär han för övrigt inte kunna säga om sin egen fru som ägnar sig åt att hemundervisa de sju barnen. Men i Sverige såväl som i USA, i dag såväl som när Rick Santorum växte upp på 60- och 70-talen, är det ovanligt att en kvinna tjänar mer än sin man.
Ja, det finns kvinnor som tjänar pengar som gräs. Det finns män som är lågavlönade. Det är mest kvinnor som arbetar deltid, vilket kan vara värt en egen mässa.
Men lyfter man blicken från det enskilda till det allmänna ser man mönstret. Samma jobb, lika med samma lön, fungerar hyfsat numera. Men vår uppdelade arbetsmarknad gör det troligare att kvinnan arbetar i en lägre värderad bransch.
Är hon undersköterska tjänar hon minst ett par tusen mindre än en verkstadsarbetare varje månad. Är hon socialsekreterare tjänar hon ungefär 12 000 mindre än en IT-konsult.
Det är några av de exempel fem fackföreningsledare pekade på i en debattartikel härom veckan. Det blir rätt mycket under ett arbetsliv. På Gotland består topp 100-listan med de högst avlönade av 80 män och 20 kvinnor.
Dålig skäl till löneskillnaderna
Det är svårt, riktigt svårt, att hitta bra skäl till de här löneskillnaderna. Ansvar? Påfrestning? Arbetstider?
Inte är det lätt att hävda att de vanligaste kvinnojobben skulle bedömas lägre på de skalorna. Utbildningsskillnad håller inte heller. Så har det varit men idag har fler kvinnor eftergymnasial utbildning. Det kan man faktiskt utnyttja - om man vill. För kanske femton år sedan träffade jag ordföranden i arbetsdomstolen i tyska Schleswig-Holstein. Hon berättade om sin strategi för att öka den tidigare låga kvinnorepresentationen bland juristerna.
Begåvade och flitiga kvinnor
Metoden var att vid rekryteringen ange att man tänkte lägga stor vikt vid skolbetyg och sedan hålla fast vid det. - Flickor har ofta bättre betyg, sa hon, det beror antingen på begåvning eller på flit. Vi har behov av både begåvade och flitiga medarbetare.
Mer trist är det att konstatera att snart 40 år efter 70-talets stora folkvandring av kvinnor ut på arbetsmarknaden har utjämningen mellan mäns och kvinnors löner avstannat och står idag nästan och stampar.
Det får snarast räknas till fantasy-genren att vi någonsin får höra någon berätta om sin karlakarl till far som minsann tjänar lika mycket som ett riktigt fruntimmer.