Har ni hört historien om sverigedemokraten som i en intervju i radion sa sig vara så trött på invandrare, att han nu tänkte flytta till ett land som inte tar emot invandrare. Historien berättades av Mona Sahlin, då hon nyligen talade på Fårö.
Nära kontakter med invandrare gör människor mindre främlingsfientliga, det är ett välkänt faktum. Så, den aktuelle sverigedemokraten kan överväga ett alternativ till att själv bli invandrare.
Blott genom att umgås
Integration eller brist på integration har väl alltid följt människan. Spänningar har byggts upp, murar rests, krig utbrutit, osämja grannar emellan. Allt beroende på att man inte förmått att umgås.
Så enkelt kan många motsättningar avföras, blott genom att umgås. Att lära känna varandra. Att vi är människor, kort och gott. Att vi är lite olika utanpå men, för all del, också har präglats av religion och kultur under uppväxten.
Se på små barn som leker självklart med varandra trots olika kulörer. De är ännu inte besudlade av vuxenvärldens tendens att dela upp människor i "vi och dom". När under uppväxten sker denna förändring hos människan? Den nöten måste knäckas.
Det politiska klimatet i ett samhälle spelar en viktig roll, inte minst med en restriktiv invandringspolitik. Vi kan se det i flera länder i Europa. Det kan också konstateras att människor i större städer är mindre främlingsfientliga. Kanske handlar det om en smältdegeleffekt som gör att människor naturligen umgås och arbetar tillsammans. Då upptäcker hon likheterna, men också de intressanta olikheterna.
Det allvarligaste i vår tid är nätet, där främlingsfientliga personer och grupper ständigt flyttar fram sina positioner. Där många i oförstånd glider med. Men här har alla ett ansvar att reagera och agera för det medmänskliga. I värsta fall kan det annars gå som i Norge.
Idrott främjar integration
En viktig faktor är föreningslivet. Att delta i ideella föreningars verksamhet liksom i idrott främjar integration.
Rädda Barnen på Gotland har under många år haft gotlänningar med invandrarbakgrund i sin styrelse, tillika aktiva i allehanda verksamheter. Invandrare bryter också in i idrotten, såväl på Gotland som i riket. Ta fotbollsallsvenskan med sin mix av kulörer och livsbakgrund. Plötsligen blir de fotbollsspelare, kort och gott. Integrationen i arbetslivet måste utvecklas. Vi har i Sverige inte bara stor ungdomsarbetslöshet, utan också omfattande arbetslöshet bland invandrare.
Skola och jobb
En utmaning för såväl samhället som näringslivet med sin uppenbara oförmåga att ta tillvara de invandrades goda utbildning, kompetens och erfarenhet.
Även skolsystemet har en del att arbeta med för att bättre främja integration. Många menar att förberedelseklasser bidrar till segregation genom att de nyanlända alltför länge och i onödan hålls separerade och isolerade från sina jämnåriga. Då fördröjs ett naturligt inlemmande i en social gemenskap.
Välfärden måste delas lika för att samhället skall kunna utvecklas, så att vi kan må bra tillsammans.