Hans Söderberg skriver en intressant artikel på Gotlands Folkblad (lördags) om hur socialdemokratin ska forma sin politik inför framtiden. Den svenska modellen har fungerat bra i många år men nu krävs en anpassning till det faktum att "såväl skatter som tillväxt nått sin acceptabelt yttersta gräns".
Framför allt är det befriande att se en S-debattör erkänna detta faktum. Att det finns en gräns för hur mycket skatt man kan begära från medborgarna och att välfärdens tillväxt kräver ett nytt sätt att se på finansieringen.
Men Söderbergs slutsats talar dock tvärtemot denna insikt: "En svensk socialdemokrati borde finna sin främsta uppgift i att bekämpa den valfrihetsvärld som allianspartierna gör allt för förverkliga".
Vilka som ska få utföra välfärdstjänster och om de ska tillåtas gå med vinst har blivit Socialdemokraternas största fråga i dag. Och det råder stor oenighet inom partiet i frågan.
Medborgarperspektivet nämns sällan. Att man som enskild både kan välja och välja bort. Valfrihet för den enskilde är ett nästan lika stort skällsord som "vinst" när man talar om välfärd.
Förutom slutsatsen är det kloka och viktiga frågor som Hans Söderberg ställer och det ska bli spännande att läsa den utlovade fortsättningen.
Spretandet och splittringen inom Socialdemokraterna i dag är stor. Det är bara att studera Gotlands Folkblad för att få kvitto på detta. I sommar har debatten där gått hög och livlig mellan olika S-företrädare och debattörer istället för, mer logiskt, andra partier.
Partiets otydlighet tilltalar inte väljarna, i en SvD/Sifo-väljarbarometer som publiceras i går minskar stödet med 4,5 procentenheter sedan juni, från 38,8 till 34,3 procent, vilket motsvarar 250 000 väljare.
Stefan Löfven klev ut ur skuggan i går och höll sommartal där det stora budskapet var att företagen borde slippa betala sjuklön för två veckor.
I stället ska staten stå för kostnaderna för den andra veckan. Det kommer att kosta ungefär en och en halv miljard kronor och göra så att företagen kan anställda fler, är meningen.
Men med tanke på att Socialdemokraterna också tänker slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar blir resultatet för företagen knappast ett plus. Dessutom slår det hårt mot kommuner och landsting som kommer att få höga kostnadsökningar genom denna "återställare".
Det gäller att räkna både plus och minus för sin politik.