Öns företagsklimat allt mer arktiskt

Låg företagare. I ett av landets kallaste företagsklimat.

Låg företagare. I ett av landets kallaste företagsklimat.

Foto: JONATHAN HAYWARD

Politik2013-04-24 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland faller till plats 254 av 290 i Svenskt Näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat. Det är illa. Verkligen illa. För två år sedan låg Gotland på plats 208.

Men allra mest förödande är det delmoment i enkäten där företagarna ger ett sammanfattande omdöme om kommunens företagsklimat. Här placerar sig Gotland som 287 av 290. Övertorneå, Smedjebacken och Kiruna är de enda kommuner som får sämre betyg av sina företagare. Kiruna, där kommunen tvångsflyttar staden till en ny plats.

Enligt Svenskt Näringslivs regionchef Anders Thomasson har man också funnit ett klart samband mellan företagsklimat och flyttströmmar. Kommuner med bra företagsklimat tenderar att dra till sig nya människor.

Gotlands företagsklimat rankas som uselt, men folkmängden är trots det någorlunda stabil. Hur bra skulle utvecklingen inte kunna bli med ett gott företagsklimat?

Så det finns hopp om en bättre framtid. Men hur ska man gå tillväga?

Det finns kommuner som på kort tid lyckas förbättra sin ranking jämfört med andra kommuner. Men alla dessa klättrare är inte goda föredömen.

Ta exempelvis S-kommunen Lessebo som var årets klättrare i den ranking som Svenskt Näringsliv presenterade 2007. På ett år tog man sig från plats 257 till 117.

Tyvärr var delar av satsningen på företagsklimatet djupt osunda. Skattebetalarnas pengar behandlades, i strid med kommunallagen, som riskkapital i en satsning på glasriket tillsammans med entreprenören Torsten Jansson. Det var förmånlig särbehandling av ett utvalt företag. Jansson hade genom New Wave Group gått in som ägare i glasindustrierna i Kosta och Orrefors.

I dag är glasbruket i Orrefors snart historia. Tillverkningen ska avvecklas i juni. Just det bruket råkar i och för sig ligga i en annan kommun, men även Kosta är stukat och framtiden är osäker. Butiker har problem i den stora outlet som kommunen satsade pengar på. Och Lessebo har fallit tillbaka till plats 215 i Svenskt Näringslivs rankning. Nästan hundra platser ner sedan 2007.

Det är inte genom att BLI företagare eller utse speciella gynnade samarbetspartners som en kommun får ett bättre företagsklimat. Det får man genom att vara lika positiv, effektiv och behjälplig i kontakten med alla företag. Och genom att tänka på vad olika politiska beslut och tjänstemannabeslut får för konsekvenser för företagsklimatet.

Gotlands rödgröna ledning har i fråga efter fråga, i beslut efter beslut, visat att man inte prioriterar företagsklimatet.

Jag glömmer aldrig den debattartikel som Åke Svensson skrev i samband med maktskiftet i december 2010, där han hade slagit upp ordet "näringsliv" på wikipedia och till sin glädje upptäckt att även kommunala myndigheter kunde räknas som en del av näringslivet.

Det förklarar så mycket, som avskaffandet av utmaningsrätten och återkommunaliseringen av äldreboendet Pjäsen.

Någon borde skaffa Åke Svensson ett nytt uppslagsverk. Men något säger mig att just den åtgärden inte skulle räcka för att vända företagsklimatets nedåtgående temperaturkurva.