När Fredrik Reinfeldt i dag håller sommartal är det mindre än 13 månader kvar till riksdagsvalet. Liksom Jan Björklund och Annie Lööf gjorde i sina sommartal skulle Reinfeldt säkert gärna lägga ut texten om varför just hans parti är det självklara valet, och slänga in valfläsk i form av höstbudgetsatsningar.
Men Reinfeldts position skiljer sig från de andra alliansledarnas. Som statsminister bör han vända sig till hela svenska folket, och inte bara till de väljarsegment som kan tänkas lägga sin röst på de nya Moderaterna. Det är nog detta som får Reinfeldt att avfärda olika krav som "särintressen" ? även om ett fungerande försvar borde vara viktigt för alla väljare.
Reinfeldt måste dessutom ta ett särskilt ansvar för Alliansens mindre partier. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet riskerar att åka ur riksdagen vid nästa val, och då blir det ingen ny alliansregering. Reinfeldt måste alltså väga det egna partiets intressen mot de mindre partiernas desperata behov av att få igenom hjärtefrågor inför valrörelsen.
Med sig till talet har Reinfeldt två fjädrar i hatten. Dels det statsbesök som USA:s president Obama snart ska göra i Sverige, dels färska siffror från SCB som visar att utanförskapet i form av antal och andel som "försörjdes med sociala ersättningar och bidrag" har minskat sedan 2006.
Men Obamas visit imponerar troligen mer på journalister och politikerkollegor i EU än på svenska väljare, och den minskade bidragsförsörjningen kommer oppositionen förmodligen att vifta bort med hänvisning till att arbetslösheten är högre nu än 2006.
Så vad vill Reinfeldt? Med allt tal om "ansvarstagande", "särintressen" och "givet att det ekonomiska utrymmet finns" är det svårt att ana den visionäre politikern bakom den ansvarstyngde ämbetsmannen. Kanske är det därför Reinfeldt enligt Dagens Industri planerar att "toppa laget" och byta ut flera M-ministrar? Nya, fräscha ansikten i stället för nya, fräscha idéer?
Och kanske är det just för att Reinfeldts idéer och visioner lyser med sin frånvaro som den svenska vänstern återigen har dammat av hans gamla bok "Det sovande folket" från 1993? Vänstern försökte skrämma väljarna för "högerspöket" genom att lyfta fram denna bok inför valet 2010, och trots att det inte gav önskat resultat gör man nu ett nytt försök.
Nog vore det spännande om Reinfeldt i dag gav vänstern nytt material att arbeta med, så att de kan släppa den där gamla boken. å andra sidan vore det kanske valstrategiskt dumt. Som Per T Ohlson påpekade i Sydsvenskan (4/8) har det gått bättre för alliansregeringen när den inte gjort någonting än när den gjort något.
Reinfeldt kommer sannolikt att ägna en stor del av talet till läget i Egypten. Därutöver blir det ansvar, arbetslinje och kanske ? "givet att det ekonomiska utrymmet finns" ? ett femte jobbskatteavdrag. Och så får Sverigedemokraterna en avhyvling.
Det lär varken entusiasmera borgerliga väljare eller få vänstern att skriva nya, arga pjäser. Men det skrämmer heller inte bort särskilt många väljare.