Var solidarisk och rösta i kyrkovalet

Politik2013-09-09 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är nu dags för kyrkovalet. Alla som är med i Svenska kyrkan och fyller 16 år senast på valdagen som är den 15 september kan just nu förtidsrösta.

Vare sig vi människor är icke-troende eller troende går det idag inte att bortse ifrån att kyrkan är världslig. Idag spelar religionen en central roll i samhället och handlar om så mycket mer än andlighet.

Sänk inte rösten

Att ha möjlighet att rösta i kyrkovalet men välja att avstå är att sänka istället för att höja sin röst, att inte vara med och ta ansvar för utveckling av kyrkopolitiken.

Hur kyrkan verkar beror i högsta grad på vem som har makten i Svenska kyrkan. Idag finns det de som hyser ett förakt mot jämlikhet och jämställdhet, de försöker få makt i kyrkan. De bildar opinion genom skrämselpropaganda och hitte-på historier om vad som kan hända om de inte får makten i kyrkan.

Deras vision är varken ett samhälle eller en kyrka för alla. Därför behöver progressiva röster få inträde i kyrkan, de som förespråkar ett jämställt och ett jämlikt samhälle - inkludering istället för exkludering.

Mötesplats för olikheter

Svenska kyrkans roll bör vara att aktivt kämpa mot rasism, sexism och homofobi. Därför att kyrkan är en mötesplats för människor med olika bakgrund och ska representera folket, vara en demokratisk folkkyrka.

Den internationella solidariteten är också viktig. Där kommer frågor som att agera mot muren på palestinsk mark såväl som andra brott mot mänskliga rättigheter in.

När det gäller den alltmer utbredda marknadsekonomin som påverkar olika institutioner bör svenska kyrkan tillsammans med andra folkrörelser och den offentliga sektorn eftersträva att vara ett forum för ideellt arbete och att ge stöd till människor som behöver det.

Vårt alternativ

Jag tycker att det är en alltför enkel och individfokuserad inställning att inte vilja höja sin röst i kyrkovalet om vi har möjligheten. Därför att även om vi är icke-troende spelar vår röst in för att påverka den politik i kyrkan som etableras i samhället.

Vi kan tycka vad vi vill om att kyrkan har den roll den har i samhället, men samtidigt har vi inget annat alternativ än att förhålla oss till detta.

Låt oss därför ta ansvar och vara solidariska med varandra. Låt oss rösta på progressiva partier till kyrkovalet på Gotland, i Stockholm och runtom i Sverige.

Sara Abdollahi