I morgon är det buldardag på Gotland. Då talas det - mer eller mindre - gutamål på ett antal platser runt ön. Ett märkligt nog rätt sällsynt tillfälle för många att använda sin barndoms tungomål till människor som man kan utgå från förstår allt man säger.
Ibland uppstår en underlig debatt om vilka som är riktiga gotlänningar. Några sådana finns förstås inte. Man kan skämta om sådant men det bör ske med viss försiktighet, någon kan få för sig att man menar allvar.
Att det finns människor som talar med gotländsk intonation och att en del förstår eller talar gutamål är något helt annat. Det är en mänsklig rättighet att ha ett språk men vilket eller vilka språk man behärskar har ingenting med männi-skovärdet att göra. Inte heller med var man har rätt att bo eller känna sig hemma.
Man kan tycka att det är tråkigt att det hörs så lite gotländska, och ännu mindre gutamål, på många gotländska skolgårdar utan att för den skull vara det minsta emot inflyttare. Det är bättre att det finns barn i skolan än inte. Förresten lät det nog mer främmande till exempel runt det som idag är Sankt Hansskolan under medeltiden. Då var Visby en internationell stad med många olika nationaliteter och flera språk.
Språkrådet är Sveriges officiella språkvårdsorgan. Det är en avdelning inom Institutet för språk och folkminnen som är en statlig myndighet. Enligt Språkrådet talas cirka 6 000 språk i världen i dag. Om hundra år är hälften borta.
I Sverige talas omkring 150 språk. Dit räknas inte gutamålet även om det finns de som driver åsikten att det borde göra det. Hur som helst är det hotat. Samtidigt är intresset större än någonsin och den moderna tekniken gör det enklare att sprida och lära ut.
När ett språk dör ut eller en dialekt försvinner blir mänskligheten lite fattigare. Det är ett stycke kultur som är borta. Det är synd om gutamålet, de olika älvdalsmålen, tornedalsfinskan och alla andra lokala mål försvinner.
Vi kanske inte kan stoppa utvecklingen. Men vi kan försöka. Och se till att ha trevligt medan vi försöker. Så du som kan eller vill tala gutamål, vill lyssna eller bara är intresserad i största allmänhet, ta chansen i morgon och ”buldre”.