S fortsätter att vägra förstå utmaningsrätten

Till vänster: Region Gotland. Till höger: gotländskt näringsliv.

Till vänster: Region Gotland. Till höger: gotländskt näringsliv.

Foto: Chris Gardner/TT

Politik2019-09-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Utmaningsrättens vara eller inte vara har blivit en stridsfråga för både de borgerliga och de rödgröna.

Att de olika partierna tycker olika om denna möjlighet att bjuda in privata aktörer i offentligt finansierad verksamhet är inget konstigt.

Det konstiga är att Socialdemokraterna fortsätter att beskriva utmaningsrätten på ett sätt som saknar förankring i verkligheten. De fortsätter medvetet att beskriva det som att företag kan "peka och välja" för att plocka russinen ur kakan och regionen kan inte göra annat än att se på.

Om inte sakargumenten är starka nog utan att man behöver ta till rena lögner kanske man borde tona ner kampviljan i just denna fråga. Det ger inget seriöst intryck att vara så tvärsäkert emot något som man avslöjar att man uppenbarligen inte förstått.

Utmaningsrätten är precis som det låter, en rätt för företag att utmana regionen. Inget annat. Det är fortfarande regionen som bestämmer vad som ska upphandlas om med vilka förbehåll. 

Att säga nej av princip är att säga att regionen behöver inga inspel eller idéer utifrån, regionen vet alltid bäst.

Det är först vid nästa fullmäktige som denna fråga ska avhandlas, det kommer sannolikt att föranleda en debatt vi hört ett par gånger redan. Om ingen har nåt nytt att tillföra, om samma argument ska bollas fram och tillbaka, kan man spara tid genom att omedelbart gå till beslut. 

I regionstyrelsen häromdagen röstade SD med de borgerliga och återremissverktyget för att förhala beslutet är redan använt när de rödgrönrosa i våras låtsades att det skulle råda oklarheter kring var ett beslut om upphandling ska fattas.

Om utmaningsrätten är en symbolfråga där de rödgrönrosa låst fast sig kanske frågan om markpriser på Visborg kan vara motsvarande för allianspartierna.

Varför ska allmännyttan betala lika höga priser som privata företag som kan ta ut marknadspriser för bostäderna? Kanske det finns fullt rimliga förklaringar men då behöver de kommuniceras väldigt mycket tydligare än hittills. 

Det gäller för övrigt generellt från regionledningen. Tala om vad ni gör, vad ni vill och varför. I dag finns sex regionråd för ledningen och alla partier har politiska sekreterare (med olika tjänstgöringsgrad) så resurserna måste anses vara bättre än någonsin. 

Ta initiativet, förekom debatter –  inte för att tysta dem men för att få dem att utgå från fakta.

***

En uppmärksam läsare noterade att en formulering i min ledare om värnskatten blev fel.

Rätt ska vara "Totalt 57 procent skatt på det man tjänar som överstiger gränserna för statlig skatt och värnskatt". I ledaren hade jag satt punkt efter "det man tjänar" vilket ju ger en helt annan innebörd. Jag ber om ursäkt för slarvet.