Triangulering har ersatts av kopiering

Samhällspolitik2019-11-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

För inte så länge sedan handlade den politiska debatten om det då så populära fenomenet triangulering. Detta innebar att flera partier, i hopp om att kunna locka tillbaka de väljare som övergivit dem, ändrade sin politik och la sig nära sina politiska motståndare, företrädesvis SD. 

Men det gick inget vidare det blev bara ännu svårare för väljarna att skilja partierna åt. När alla försök att minska väljarnas intresse för SD misslyckades så övergavs trianguleringsidén. 

Nu började man istället kopiera delar av den SD-politik som väljarna av någon anledning verkade gilla. Resultatet blev att SD blev rumsrena och fick hjälp på traven i sin strävan att bli största parti. 

Och nu när Jimmie Åkesson är snubblande nära så vill SD ”vara det Socialdemokraterna var i 100 år”.

Så nu gör SD samma sak som andra partier gjort tidigare, de ändrar sin politik. För att hamna så nära M och KD som möjligt så är de exempelvis inte längre motståndare mot att homosexuella får adoptera och de kräver inte längre att abortgränsen ska sänkas.

När S i samband med regeringsförhandlingarna insåg att många av de förslag som C och L ville driva var alltför svårsmälta för partiet så löste man det genom att skriva ett avtal där man istället åtog sig att genomföra den svårsmälta politiken. Därigenom blev det ännu lite svårare för väljarna att skilja partierna åt. 

Nu sitter de hyresgäster som, tillsammans med S, demonstrerade mot höjda hyror och undrar vem som är skyldig till att deras ekonomi riskerar att bli ännu mera svårmanövrerad. 

Samtidigt som C och L lugnt inväntar att Löfven ska leverera höjda hyror så har många trots allt packat upp demonstrationsplakaten igen i hopp om att till slut bli hörda. 

De som faller offer för privatiseringskaoset på Arbetsförmedlingen undrar också över vems fel det är att deras liv blev besvärligare.

En sak är säker, ingen av de som drabbas av regeringens politik kommer att säga att ”det inte är mer än rätt att det blev just jag som fick ta den ekonomiska och sociala smällen för att det till slut skulle kunna bli en regering”. Sådana reaktioner är det bara partistrateger som tror på och de kommer inte att avgöra valet.  Men vi slapp ju SD säger alla som undviker att läsa opinionssiffror. 

Man ska inte hålla på med ett politiskt spel, det är politiken som är det viktiga säger ofta de mest durkdrivna politiska spelarna, partierna. 

Vem vet, det kanske blir bättre om partierna återgår till sina gamla positioner och driver en politik som i alla fall inte är förvirrande för väljarna.