Eleverna skapar webbplatser av valfritt skolarbete och är med och tävlar om första priset som är 20 000 kronor, samt mindre priser.
På Gotland är det endast elever i Eskelhem skola som är med och tävlar. Nu har de vunnit månadspriset - var sitt USB-armband.
Klass 4-5-6 är en grupp på 25 elever som arbetar på ett annorlunda sätt i svenska. De har lagt upp en egen blogg på internettjänsten Webbstjärnan där de berättar om hur de arbetar med författaren Anna Janssons barnböcker om detektiven Emil Wern. Bokens handling utspelar sig i Visbymiljö och eleverna tycker att böckerna är spännande.
Läraren Marie Andersson upptäckte vilka fördelar det finns med internet. Hon bloggar som lärare och har kontakt med ett enormt nätverk med lärare. De kan utbyta erfarenheter med varandra och ha nytta av det i sitt arbete. Hon har nu tagit bloggandet ett steg vidare och låter även eleverna upptäcka fördelar samtidigt som de i gruppen kan diskutera viktiga saker i samband med internet som källkritik och upphovsrätt.
Samtliga elever är duktiga på att använda datorer och de har alla tillgång till en dator även hemma. De får nytta av sina kunskaper i skolan och internet ingår plötsligt på ett naturligt sätt i skolundervisningen. De har jobbat på bra trots att de bara har en timma i veckan då de ägnar sig åt det här och att de bara har varit igång sedan den 17 augusti. Deras ansträngningar har redan burit frukt - på Webbstjärnan tyckte man att eleverna i Eskelhem hade gjort en så bra projektbeskrivning att de vann Månadspriset. Själva priset är armband försedda med USB-minnen. Nu väntar eleverna otåligt på dessa.
Under onsdagen hade deras blogg haft 276 besökare och det beror mycket på att de vann Månadstävlingen - skolsveriges blickar har vänts mot Eskelhemseleverna och det är spännande.
Genom att blogga för de ut skolarbetet utanför klassrummets väggar. De har fått många blogginlägg, bland annat från författaren Anna Jansson som skrev så här: "Stor kram! Hej alla fantastiska underbara barn. Jag blev så glad när jag läste vad ni skrivit att jag blev alldeles varm i hjärtat."

Arbetet med böckerna "Klasskassan, Silverskatten och Riddarnas kamp" gör att eleverna vill kontrollera om det som skrivs i böckerna finns i verkligheten. De ska tillsammans åka till Visby och till Gotlands museum för att undersöka saken.
När de läste "Silverskatten" blev de bland annat sugna på att kontrollera den figur som heter Jonas Ström. Han beskrivs i boken som en liten kille som var med och hittade Stavars skatt, en silverskatt. Han blev arkeolog när han var vuxen och fann Spillingskatten. De ska nu undersöka om Jonas Ström finns i verkligheten.
De ska även kontrollera om Stora torget i Visby ser ut som bokens illustration.