Kan någon lösa vantmysteriet i Klintehamn?
Vem vet något om en slätstickad tumvante i blått och rosa med mudd i rätstickning och mönster i bunden rosengång?- Går det att få veta vem som var ägare till ursprungsvanten och varför den var trasig på detta sättet?
Foto:
- Hösten 2008 hittade jag på marken nära gångbron norr om Klintehamn ett trasigt mönsterstickat stycke som jag tog hem och tvättade. Det var en del av en vante.
Småningom gav hon den stickade biten till sin syster Elisabeth Gustavsson vid Kauparve i Grötlingbo, som är duktig på allt händers verk: matlagning, bakning, broderi och stickning, men framförallt vävning.
- Jag hoppades att hon skulle kunna "sticka av" mönstret. Sedan glömde jag bort alltihop till förra veckan. Då meddelade min syster att ett par damer skulle komma till henne och frågade om jag ville ansluta.
Anna-Stina Rammhällen fick också veta anledningen till besöket.
- Min syster hade lämnat det lilla trasiga stycket vante till sin väv-väninna Dagmar Svensson i Öja. Hon hade , i sin tur, lämnat den till nästa väninna Birgitta Johansson i Burgsvik. Nu fick vi se att Birgitta hade ritat upp mönstret, färgat in garn och stickat ett par vantar. Hon hade färgat in på vitt garn, men trodde att ursprungsvanten var infärgad på grått.
Efter beundran av Birgitta Johanssons verk kom damerna överens om att hon kunde lämna vantarna till försäljning på syföreningsauktionen.
Birgitta Nygren, länshemslöjdskonsulent vid länshemslöjden på Gotland och med mjuk slöjd som sin särskilda specialitet, tittar närmare på bilden av vantfyndet. Granskningen ger information om såväl teknik som möjlig proveniens.
- Verkligen fina vantar och proffsigt av stickerskan att ta ut mönstret av den biten. För mig är det typiska former för bunden rosengång, en vävteknik som ju är ganska långsam att väva och som inte så vanlig på Gotland
Länshemslöjdskonsulenten konstaterar att bunden rosengång som vävteknik är vanlig i norra delen av Sverige och då särskilt i Jämtland. Nyfiken på vem som har stickat den ursprungliga vanten, var den kommer ifrån och hur den hamnat på marken i Klintehamn hoppas hon på att den personen ska ge sig till känna.
- Jag köpte för ett par år sedan ett par vantar i Tallinn med ett liknande mönster, berättar Birgitta Nygren. Detsamma gjorde GA:s skribent vars vantar är mönstrade med mönster i violett och rosa mot grå botten.
Bunden rosengång är, till skillnad från rosengång som är liksidig, en oliksidig kypert. Bunden rosengång vävs på fyra eller sex mönsterskaft med varpen täckt av inslaget. Vävsättet kallas också gubbaväv eller gubbatäcke och är vanligt som väggbonad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!