BILDER: Nu är muren snart lagad

För drygt två år sedan rasade plötsligt ett parti av Visby ringmur. Snart är nybygget av den 750-åriga muren färdig. " Det här gör man bara once in a lifetime", säger Tomas Andersson från Byggnadshyttan om det unika arbetet. Se bilder på hur ringmuren har lagats. Artikeln kommer från Gotland.net

Foto: Kerstin Klint

Kultur och Nöje2014-09-12 13:58

Det var i februari 2012 som ett cirka sju meter högt och tio meter brett parti av ringmuren plötsligt rasade i närheten av Österport.

Det som nu återstår av det två år långa projekterings- och byggnadsarbetet är att tillföra ett vindskydd så att det parti man fogat ska torka långsamt. Dessutom ska ett litet parti av den översta delen muras klart.

– Och så ska det sista fogas på baksidan av muren i vår när vädret tillåter, berättar Ulrika Mebus, projektledare på Riksantikvarieämbetet.

Byggnadshyttan på Gotland fick förtroendet att återställa muren och de har under ungefär ett års tid jobbat med att riva och därefter bygga upp det parti som rasat.

– Mura upp en ringmur har man ju inte gjort förut, säger Inge Nilsson från Byggnadshyttan och skrattar.

Byggnadshyttan har hela tiden arbetat så nära originalet som möjligt. Stenarna har lagts enligt urgamla metoder och Byggnadshyttan har använt sig av stukasläkt kalk som de bränt vid Rings i Hejnum. Med stukasläkt menas att kalken släckts i blandaren. Nerplockningen av muren gjorde att det skapades ett tillfälle för arkeologerna att studera lager och konstruktioner av muren.

– Händer det något liknande med ringmuren igen ligger vi ett stort steg före rent kunskapsmässigt, berättar Ulrika Mebus.

Kostnaderna för reparationsarbetet av ringmuren landar på omkring åtta miljoner kronor och bekostas av Riksantikvarieämbetet.

– Det har gått åt många timmar till att bryta och bränna kalk, men kostnaderna har framförallt gått till arbetstid och allt runt omkring som byggställningar, lyftkran, byggplatsetablering, och mycket mer. Det är många olika moment som ingår, säger Ulrika Mebus.

– Uppbyggnadsarbetet är egentligen det lilla i sammanhanget, det var hur mycket jobb som helst före, poängterar Inge Nilsson.

Hur känns det att ha varit med om det här historiska arbetet?

– Det känns faktiskt lite vemodigt att det börjar närma sig slutet. Vi har haft en väldigt speciell kommunikation vi som arbetat med det här. Vi har varit ungefär som ett fotbollslag, man vet var man har sin medspelare, säger Inge Nilsson.

Det har varit många inblandade under det tvååriga arbetet med ringmuren. Förutom Byggnadshyttan har Skanska, Uppsala Universitet/Campus Gotland, forskare, byggnadsarkeologer, bebyggelseantikvarier, konsultföretaget Tyréns och många fler medverkat till arbetet.

Ulrika Mebus sammanfattar de två åren som fantastiska:

– Jag vill passa på att ge en stor eloge till alla inblandade. Det har varit ett fantastiskt samarbete och varit jättekul att jobba. Vi har funkat väldigt bra tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!