Jag e hemma nu:-) i sms-broderivärlden

Framtid och dåtid träffas på syjunta.Fyra gotländska bygdegårdar står värd för utställningen Trådar - en mobil syjunta. - Vi vill uppvärdera berättandet i vardagen, säger Åsa Stål, som ska skriva en doktorsavhandling om hur handarbete möter den digitala världen.

<7GT_Bildrubrik>Nya stygn. </7GT_Bildrubrik>Lisa Lundström på Riksutställningar har producerat turnén som ska besöka en rad bygdegårdar på Gotland och fastlandet.

<7GT_Bildrubrik>Nya stygn. </7GT_Bildrubrik>Lisa Lundström på Riksutställningar har producerat turnén som ska besöka en rad bygdegårdar på Gotland och fastlandet.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2010-10-08 04:00
Sms-språket möter broderiets käcka talesätt på fyra gotländska bygdegårdar i höst. Handsydda valspråk som "Egen härd är guld värd" blir till "Jag e hemma nu :-)" i den nya tidens handarbeten. I samband med utställningen hålls en workshop där besökarna får brodera sms för hand. Arrangörerna har också kopplat en mobiltelefon till en symaskin som broderar meddelandena automatiskt.
- Bondesamhällets sedelärande budskap möter ungdomens språk, säger Åsa Stål.
I utställningen visas också flera konstprojekt kring temat broderi. Där visas exempel på vad som har kommit att kallas kravallslöjd och gerillastickning, det traditionella hantverket har hittat många nya uttrycksformer. Ett exempel är Ulrika Erdes broderier på säten hos Skånetrafikens bussar, ett annat Petter Hellsings stygn där Cementas fabrik i Slite avbildas.
Eva Pettersson står som värd på Väskinde bygdegård.
- Jag började brodera som femåring och höll på som en galning. Jag ville lära mig allt, men när jag började jobba heltid lade jag av.
Hon hoppas att utställningen kan bidra till att höja statusen för broderiet.
- Det här betraktades aldrig som konst, man kallade det för "förspilld kvinnokraft" när jag var liten. Folk tyckte bara att syjuntan handlade om att dricka kaffe och snacka skit, även om det var användbara saker som kom till.
Hon är inte förvånad över att handarbetet fått ett uppsving i takt med att tidens tempo ökat.
- Broderi är en motkraft till det snabba, ju snabbare allt blir desto mer längtar man efter något mer långsamt, säger Eva Pettersson.
Utställningen har skapats av Riksutställningar i samband med flera andra organisationer. Det nya är samarbetet med flera bygdegårdar, både på Gotland och fastlandet.
- När utställningen visats på ön kommer den att gå vidare till fastlandet. Det här är ett nytt sätt att arbeta, där vi sökt ett sätt att komma ut på landsbygden och nå befolkningen där, säger Therese Jonasson, kommunikatör på Riksutställningar.
Arrangörerna hoppas att locka ungdomar till utställningen och dess workshop, förbundet Vi unga har fått uppdraget att locka dit dem som ska fästa sms-språkets fraser i tyget.
Här visas utställningen
Väskinde bygdegård
Östergarns bygdegård
Lärbro bygdegård
Lye bygdegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!