Spegel, spegel på väggen där...

Sagan om "Snövit och de sju dvärgarna" finns i många olika versioner och ser ganska olika ut i olika delar av världen och i olika berättartraditioner.Varför Mona Malmström utgått från bröderna Grimms tyska uppteckning som också låg till grund för Disneys film från 1937, när hon ställer ut på Gocart Gallery, beror på att det är den versionen de flesta av oss känner igen och kan relatera till.

Med "S. White gets the picture" visar Mona Malmström sin första separatutställning på Gocart Gallery, med vernissage i kväll.

Med "S. White gets the picture" visar Mona Malmström sin första separatutställning på Gocart Gallery, med vernissage i kväll.

Foto:

Kultur och Nöje2010-10-29 04:00
I dag är det vernissage för utställningen "S. White gets the picture" på Gocart Gallery.
Den gotländska konstnären Mona Malmström visar sju större målningar, och ger oss en dubbeltydigt namn på utställningen, där en Disney-inspirerad Snövit-figur visas i olika situationer och där varje bild har sin egen färgskala.
På golvet står sju olika stengodsskulpturer, placerade som en skulpturgrupp, "Seven Mountains", till synes de sju dvärgarnas toppluvor i olika färger.
Spegel, spegel, på väggen där... Varför hon valde Snövit som tema för sin första separatutställning på Gotland kan hon inte riktigt förklara.

Märklig saga
Snövit är ju en ganska märklig historia. Kanske inte för hennes relation till sin styvmor och senare hennes blivande make - prinsen, men på flykt undan styvmodern hamnar hon i ett märkligt kollektiv ute i skogen, hos de sju dvärgarna och deras gruva.
Mona Malmström relaterar också till en verklig historia från 1500-talet. Den sköna Margarete i staden Waldeck, där barnen som tvingades arbetade i stadens gruva kallades "dvärgar". Hon uppvaktades av romantiska adelsmän för sin skönhets skull, men hon dog av förgiftning redan vid 21 års ålder. Någon gärningsman kunde inte dömas, men det kan inte ha varit svärmodern som redan var död vid denna händelse.
- Vi kräver enkelheten för att ta till oss en berättelse, vi orkar inte problematisera tillvaron, så jag valde att komplicera sagan, berättar Mona Malmström.
- Jag ville måla en utvecklingshistoria med Snövit i centrum. Hon lever i nuet. Hon är god och aningslös, gör rätt saker och är självuppoffrande.
Målningarna kan man tolka som sju olika scener ur sagan, sju steg för att kunna utvecklas.
Mona Malmström vill se sin publik som tolkande varelser istället för att söka förenklingar.
- Vill vi ha magi - eller målade fyrkanter - det som inte tolkas blir platt, men det är ingen som sitter inne med den absoluta sanningen, tänker Mona Malmström.

Första egna
Det här är första gången Mona Malmström skapat en separatutställning på Gotland sedan hon flyttade till ön för åtta år sedan, Men hon har figurerat i ett flertal samlingsutställningar, senast "Jag i Maria" i domkyrkan.
Mona Malmström som utbildat sig vid Birkagårdens skulpturlinje har mest visat upp sig som skulptör och keramiker. Men inför den här utställningen på Gocart Gallery, som håller på till och med den 20 november, var det lusten till oljemåleriet som tog över.
De anteckningar och reflektioner hon gjort under arbetets gång med utställningen delger hon också sin publik. De sitter uppsatta vid den spegel som konstbesökarna fått till sitt eget förfogande. Spegel, spegel, på väggen där...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!