"Fritt fram att tolka"

Sängen. Den befinner sig i gränslandet mellan dröm och verklighet.

Sängen. Den befinner sig i gränslandet mellan dröm och verklighet.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2012-08-11 04:00

Kommunikation -  och vår förmåga och oförmåga att kommunicera med varandra är frågeställningar som konsthantverkaren och keramikern Charlotta Klingström kretsar kring i sina verk.

Ur en knallröd kopp svävar ett rykande hett moln - eller är det en pratbubbla? Den stora trädliknande keramikklumpen över koppen har hon format i lera som hon efter bränningen målat vit med plakatfärg, och frågan är om koppen är symbol för en stämningsfull morgonstund eller en rykande het diskussion?

- Det är fritt fram att tolka om det handlar om ett lågmält raseri, eller något annat. Jag bearbetar ofta tankar, stämningar och känslolägen i mina arbeten, berättar Charlotta Klingström.

Runt omkring den illröda koppen på bordet står vitmålade köksföremål, en stekpanna och kastruller. De är så realistiskt utformade att de först lurar ögat att tro att det är verkliga bruksföremål som är övermålade, de är tummade i tunn lera med pappersinblandning, vilket ger dem skört och poröst intryck. Valet av vit matt färg på ytan gör att hon hamnar ett steg bort från känslan av finporslin. Än en gång det motsägelsefulla.

- Jag har märkt att vi i min generation är ofta förtjusta i att jobba med vardagsföremål, en slags återvinning och det här är mitt sätt att återanvända föremålen runt oss. Den röda koppen hittade jag bland saker som skulle slängas, och jag gillade den fabriksröda färgen, säger hon.

Hon spelar med färgen eller avsaknaden av färg i sina föremål. Det förstärker uttrycket.

- Jag ska inte säga att jag helt är puritan, men jag har ett visst motstånd mot blanka glasyrer som traditionellt används på keramik

Men samtidigt använder hon just sådana som kontrast mot den mer råa yta som den vitmålade keramiken ger.

På väggen i galleriet har hon hänger en tallriksserie med "naturmotiv", som är resultatet av hennes senaste arbete. De glänser i blå-gröna och ockratoner, med rinnande violetta effekter. Variationerna är möjliga tackvare tekniken reduktionsbränning, en teknik inspirerad av asiatisk brännkonst. Skiftningarna i glasyren skapas när en gasollåga tillförs i brännugnen. Som kontrast sitter handtummade molnliknande former på de skimrande faten.

I dag är det vernissage på Charlotta Klingströms utställning " Det är något jag tänkt säga", på GKF:s galleri på Wallérs plats i Visby.

Charlotta Klingtröm bor och är verksam keramiker i Göteborg sedan tio år.

Hon har studerat vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och i dag arbetar hon deltid som keramiker och kompletterar det med jobb som keramiktekniker på studieförbund.

Förra hösten fick hon Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium, vilket innebär att hon kan lägga mer tid på att utveckla sitt eget skapande.

- Tiden är avgörande, det känns fantastiskt att få ägna sig helt åt keramiken under en period, säger hon.

Utställningen öppnar lördag 11 augusti pågår till och med den 5 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!