På onsdagen hade försvarmaktens korvett HMS Malmö angjort hamnen i Slite för påfyllnad av matvaror och bränsle. Det är med anledning av Regeringens extrasatsning på Försvaret som fartyget passar på att lägga till på norra Gotland. Det är den politiska viljan som har styrt flottan berättar Försvarets informationschef.
– Vi har fått order om att synas mer i närområdet, förklarar Jimmie Adamsson.
Tidigare har fartyget varit placerat utanför Englands kust. Men nu är det alltså Östersjön HMS Malmö övar i och bevakar. På fartyget basar Fredrik Linder.
– Hon gör en 30 knop, så vi kan nå mynningen av Finska viken på fem timmar härifrån.
HMS Malmö bevakar ett område från Ölands spets i söder och början av Finska viken i norr. Där emellan dokumenteras alla handelsfartyg och ibland genomförs övningar. Alltid med den svenska flaggan i topp.
– Det är Östersjön som är hotspot nu, berättar Fredrik Linder.
Tidigare i veckan har besättningen bland annat övat skytte på bogserade flygplan. Ombord finns även en mängd andra vapen; bland annat sjunkbomber.
– 125 kilo trotyl brukar påkalla en del uppmärksamhet, säger Jimmie Adamsson.
Jimmie är informationschef på Försvarsmakten och berättar om varför det östra kustsamhället är optimal hamn.
– Det är klockrent för oss att kunna bunkra i Slite, säger Jimmie.
Han förklarar att om valet fallit på att angöra fastlandet istället hade Hamra varit påfyllnadsstation. Då hade fartyget tappat alltfler timmar av bevakningsarbete.
Just nu arbetar 31 besättningsmän på korvetten HMS Malmö. Det är kapten Fredrik Linder, tekniker och kockar som befinner sig ombord på det grå försvarsfartyget. Anders Spets är en av dem. Han sitter i stridsledningscentralen till vardags. Han har tre år bakom sig inom den blöta delen av Försvaret:
– Det är bra betalt och man får se mycket. Men det märks att vi är en armlängd korta.
Han visar runt på sin annorlunda arbetsplats. Som anställd på HMS Malmö arbetar Anders och de andra i sex timmar för att sedan sova i sex timmar. Detta upprepar sig till arbetsperioden är över. Ofta är fartyget till havs i två veckor, men det kan även bli upp till fyra veckors arbetsperiod.
Anders berättar att han trivs och att han upplevt en radikal förändring från hans första dagar inom det militära.
– Det är skarpare nu och ärligt så är Kalla kriget på väg tillbaka.