Stort stöd för amningsprotest

Amning är en jämställdhets- och demokratifråga. Det anser Amningshjälpen på Gotland, som igår genomförde en amningsprotest i kommunfullmäktige.Anledningen är den kritik som ledamoten Jenny Guteäng (m) fått för att ha ammat sin son vid förra sammanträdet.

Underbart. Det tyckte Håkan Onsjö (m) om amningsprotesten. Foto: Henrik Radhe

Underbart. Det tyckte Håkan Onsjö (m) om amningsprotesten. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-10-16 04:00
Måndagens sammanträde i kommunfullmäktige fick en lite annorlunda start. En handfull mammor från Amningshjälpen på Gotland och deras barn, hade samlats innan mötet för att amma, i protest mot de klagomål som moderata fullmäktigeledamoten Jenny Guteäng fått för att ha ammat sin son vid förra sammanträdet.
- Vi är här för att vi vill visa vårt stöd. Som mamma ska man kunna vara aktiv i politiken och samhället, har man småbarn ska man kunna ha med sig sitt barn och kunna ge det mat om det så är bröst eller flaska, säger Karin Sutare, länssamordnare i Amningshjälpen Gotland.
- Det här är en jämställdhetsfråga. Det blir ingen demokrati om småbarnsmammorna inte får vara med för att de ammar, säger Katharina Bjerke.
Denna vecka är det dessutom nordiska amningsveckan.
- Förra veckan satt vi och funderade på vad vi skulle göra, om vi skulle utse amningsvänliga kaféer, men så dök det här upp, säger Karin Sutare.

Positiva reaktioner
Stödet från politiker och åhörare i kommunfullmäktige var stort och många kom fram och pratade med kvinnorna i Amningshjälpen.
- Vad roligt, det var bra gjort, säger Ann-Marie Richardsson.
Brittis Benzler (v), som själv varit i Jenny Guteängs situation, var även hon positiv.
- Det är 14 år sen jag ammade på kommunfullmäktige senast. Visst fick jag någon kommentar, men något bråk blev det inte. Det här är jättebra, det är viktigt att man kan vara politiskt aktiv i alla stadier i livet och ta till vara på allas erfarenheter, säger hon.
Stödet för amningsprotesten överskred de politiska gränserna.
- Jag tycker att det är underbart. Att någon kommenterat amning känns ur ett jämställdhetsperspektiv som 1700-tal snarare än 2007. Det skulle innebära att kvinnor som har småbarn inte skulle kunna fullfölja de uppdrag de blivit valda för, för vi vill ju att barnen ska ammas i alla fall några månader av folkhälsoskäl. Därför är det roligt att de har kommit hit flera stycken och det är ju något fel på den som inte blir glad av att se en massa bebisar, säger Håkan Onsjö (m).

Ammar två barn
Katharina Bjerke ammar sönerna Eskil fyra år och Elvis ett år.
- Jag hade aldrig tänkt mig att jag skulle amma så länge och att jag skulle amma två barn samtidigt, men ju mer man lär sig om amning - hur bra det är både för barn och för mamma, desto svårare blir det att sluta. Just nu skulle jag inte kunna tänka mig att sluta på mitt eget initiativ, säger Katharina Bjerke.
Hon tycker att hon för det mesta får ett positivt bemötande då hon ammar offentligt.
- Jag har till och med ammat mig igenom metalldetektorn på flyget, det gick utmärkt, säger Katharina Bjerke.
Några tillfällen då det inte skulle passa sig har kvinnorna i Amningshjälpen svårt att komma på.
- Jo, när man själv kör bil, det går inte, säger hon.
Vilda Engström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om