Dragkamp kring julborden i Visby

Wisby Strand ses allt mer som en konkurrent till övriga restauranger och konferensanordnare på Gotland.När kongresshallen nu också ger sig på julbordet skapar det en viss oro i branschen.-Jag tycker inte att vi konkurrerar med de traditionella julborden. Vi breddar bara utbudet och det är bra för Gotland, säger Tobbe Larsson på Wisby Strand.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2007-10-20 04:00
I går hade kongresshallen bokningar på 3150 personer som ska äta julbord och njuta av underhållning av Babben eller Ainbusk i december.
-Det är klart att det kommer att märkas, någon kommer du ju att ta av. Men riktigt hur det slår är för tidigt att uttala sig om, säger Lars-Gunnar Lindqvist, Lindgården i Visby.

"Blir kännbart"
Lindgården brukar ha fullbokat under julbordsdagarna i december. Restaurangen har redan bokningar för i år, men om de blir lika många vet man alltså inte ännu.
-Men det är ju dyrt på Wisby Strand, runt 900 kronor per kuvert med momsen och utan dryck. Det är ju dubbelt så mycket som ett vanligt julbord.
Borgen i Visby har inget direkt julbord utan istället en julshow à la Wallmans salonger med en tre rättersmeny.
-Wisby Strands julbord blir naturligtvis kännbart. Vi har företag som alltid förlagt julbordet för sina anställda hos oss men som i år valt Wisby Strand, säger Manne Malmros på Borgen.
Kongresshallen gick också ut väldigt tidigt med sitt julbord, innan andra restauranger börjat sin marknadsföring.
-För oss är det positivt. Vi har mer bokat i år än samma tid förra året, säger Manne Malmros. Men om vi kommer upp i de 3 000 som vi brukar ha är osäkert.

Förlorat konferenser
Borgen har förlorat en del konferenser till Wisby Strand.
-Från början sas det att de inte skulle ta gruppbokningar under 200 personer, nu tar de även mindre grupper, från 20 personer och uppåt. Restaurangen skulle inte vara öppen för allmänheten, men det blev den i somras. Så började de med luncher och sedan med nattklubb, fast det sas att de inte skulle ha det. Och nu alltså även julbordet. Det är klart att det märks för andra restauranger och klubbar. Man kan fråga sig om Wisby Strand är ett hot eller en möjlighet för Gotland, om de dammsuger den marknad som redan finns eller tillför nya verksamheter, säger Manne Malmros.
Samtidigt berömmer han Wisby Strand som får hit bra artister och hoppas att kongresshallen på sikt ska lyfta Gotland på kartan.
Suderbys herrgård i Västerhejde brukar ha ett par tusen personer som äter julbord.
-Vi har en hel del bokat i år också, mycket är stamkunder. Men vi har tappat en del, framför allt större företag. Det är väl de som har råd att förlägga julbordet till Wisby Strand, säger Lena Påhlsson, Suderbys.

Begränsad kaka
Kakan är begränsad, grovt uppskattat är det runt 12000 personer som äter julbord på restaurang.
-Naturligtvis är det lite nyhetens behag i år att välja Wisby Strand. Men många restauranger kan ha svårt att vänta och se om det vänder tillbaka. Under tiden är det personal och hyror som ska betalas, säger Lena Påhlsson, som också tycker att det känns lite surt att Wisby Strand är inne och slåss på den lokala konferensmarknaden genom att ta gotländska mindre konferensgrupper.
Tobbe Larsson på Wisby Strand menar att man måste se helheten.
-Vi har bidragit till 50000 gästnätter i år. Det har givit inkomster till restauranger, hotell, taxi, butiker och andra. I stället för att sitta och vänta på att kongresshallen ska ge positiva effekter så borde restauranger och andra arbeta aktivt för att dra nytta av de besökare vi drar hit.
Tobbe Larsson säger att eftersom kongresshallen inte längre är öppen för allmänheten så vill man göra något för gotlänningarna några gånger per år, som till exempel julbordet och underhållning av bra artister.

Kan inte säga nej
-Vi är ett privat företag som behöver få in pengar till hyran och driften. Vi kan inte säga nej till små konferensgrupper. Nästa gång bokar de kanske för fler.
För Gotlands kommun har kongresshallen hittills varit en god affär. Enligt avtalet som gäller till 2011 ska Wisby Strand betala åtta procent av omsättningen i hyra, eller minst en miljon per år. Intäkterna till kommunen är redan uppe i det dubbla. För kallbadhuset betalas sex procent av omsättningen eller lägst 250000 kronor per år. Även här lär det bli en rejäl slant till kommunen. Avtalet innehåller ingenting om vilken verksamhet kongresshallen får ha eller att de inte får konkurrera med övriga i branschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om