På toppen är det toppen
På toppen av en våg som rullar in mot stranden, mår Daniel Heilborn bra. Även om det är kallgrader och ögonlocken har frusit fast. Med hjälp av vågornas kraft kan han åka på vattnet.
Foto: Krister Nordin
- Att surfa ger en speciell känsla. Det handlar om att utnyttja naturens krafter, säger Daniel Heilborn.
Våtdräkt och lina
Tjusningen ligger i att komma upp på vågen, följa den tills den planar ut och försvinner mot strandkanten. Det gäller att komma upp på vågen samtidigt som man står med båda benen på brädan.
- Det kräver många års träning innan man kan läsa av vågen och utnyttja den på rätt sätt. Visst kan vi ge varandra tips men på det stora hela gäller det att öva upp sin förmåga, säger Daniel Heilborn.
Tillsammans med sina surf-polare diskuterar de förutsättningarna för en lyckad surfning. De tittar på nätet för att kolla vind och våghöjd, väljer ett lämpligt ställe. Det är inte många dagar om året som det går att surfa längs Gotlands kuster. På trettondagsaftonen kom vinden från sydost och då kan vågorna bli bra. Ute vid stranden värderades vågorna som rullar in, några stora kommer på rad och följs av flera små.
- Det här bli bra, säger Daniel Heilborn och paddlar ut på sitt bräde.
Han har våtdräkt som skyddar mot den värsta kylan. En säkerhetslina är fäst runt benet och förankrat i brädat. Ute i viken gäller det att ta sikte på en stor våg, flyta med och resa sig upp på brädet i rätt ögonblick. Lyckas man blir vinsten en härlig åktur. Ibland håller den i sig i flera hundra meter.
På Gotland är vågorna inte så höga. Som mest omkring sex meter men för det mesta handlar det om ett par.
15 bra kuststräckor
Vågor bildas när vinden blåser över vattnet. Storleken avgörs av hur lång sträckan är som vinden blåser över öppet hav.
Andra faktorer som spelar in är vindstyrkan och hur länge den hållit i. Det ska helst ha blåst i minst tre timmar och vindstyrkan tio sekundmeter.
Hur mycket det blåser när man surfar är inte lika viktigt. Gammal sjö brukar vara bra.
Pallkanten med kontrasten mellan djup sjö och ett snabbt övergående i grundare ger en kraftfullare våg. På Gotland finns omkring 15 bra kuststräckor att surfa på. Vilket ställe man väljer beror på vilket håll vinden blåser ifrån. På Gotland blåser det mest från sydväst.
- Det är sämst, säger Daniel Heilborn.
Sydost- och norrvindarna ger de bästa vågorna. Då är sträckan som vinden blåst som längst.
Surfingens ursprung är från Hawaii på 1400-talet, som spred sig under det tidiga 1900-talet till USA:s fastland. Surfing har spridit sig till de flesta platser världen över där vågorna är tillräckligt stora, som Frankrike, Brasilien, Costa Rica, Irland, Australien och Sydafrika. I Sverige har det vågsurfats sedan 1970-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!