Hundratals hål hittades i åkern

Ett hundratals grunt grävda hål lämnade de efter sig. Skattplundrarna som för en tid sedan sökte igenom en åker vid Sandäskes i Sanda. Men chansen att hitta de skyldiga anses små.

Foto:

Gotland2008-02-14 04:00
Platsen är känd från tidigare fynd, bland annat en silverskatt som påträffades i början av 1900-talet.
-Det var plundrare här för fyra år sen också, berättar Olle Hederfeld som arrenderar och brukar marken.
Själv har han inte hittat ett enda fynd, trots att han arrenderat åkern i åtta år och tidigare arbetade han på gården som marken tillhör.
Plundrarna som troligen åkt ner till åkern via en skogsväg, verkar ha vetat precis var de ska söka. Med hjälp av metalldetektorer har de sökt av åkern och flest hål finns i det hörn där silverskatten hittades för cirka 100 år sedan.
Det var i lördags eftermiddag som Olle Hederfeld upptäckte spåren på åkern och snart såg han alla de små gropar som plundrarna lämnat efter sig.

Har aldrig undersökts
Han kontaktade länsmuseet och polisanmälde saken. Förhoppningen att hitta de skyldiga får dock anses som små.
I och med att man inte vet vad som dolde sig i marken där man tidigare hittat spår av flera husgrunder, stensträngar och gravar från järnåldern. Fornlämningarna har aldrig undersökts av arkeologer.
Varför inte, Majvor Östergren, Gotlands Fornsal?
-Det finns ingen möjlighet att undersöka alla fyndplatser på Gotland, de är så många. Men även om vi har gott om skatter så betyder varje plundring att en bit av vår historia försvinner. Det här är Sandabornas kulturarv som någon har stulit. Det är som att säga att vad gör det att det varit inbrott i ett hem, det finns ju så många.
Fynden kan säljas både till samlare och på auktionssajter på Internet.
-Det är svårt att bevisa var fynden kommer från, oftast hävdar man att de tillhör en privat samling, förklarar Majvor Östergren.
Fynden som stulits från Sanda utgörs troligen av arabiska mynt från 900-talet, det var det som man fann för hundra år sedan och spår av den skatten finns med stor sannolikhet spridna i området. I och med att det varit boplatser där kan man också ha hittat andra saker.
Handeln med fornfynd är internationell och eftersökta objekt betingar höga priser.
-Ett silverkors gick nyligen för 150000 kronor på en auktion och en guldbrakteat från 900-talet betalades 450000 kronor för, berättar Majvor Östergren.

Upprörd över stölden
Olle Hedenfeld i Sanda är upprörd över den fräcka stölden.
- Dels är det ett kulturarv som försvinner, dels så kan ju markägaren förlora pengar på det i och med att man får hittelön för de fynd som görs på ens marker.
Olle Hedenfeld uppskattar det till tre personer som strövar omkring på åkern, varav ett par är lite mindre.
-Jag tror att det är två män och en kvinna som varit här.
Länsstyrelsen uppmanar alla att ha ögonen öppna och att tipsa om alla misstänkta fall av skattplundring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om