Leksaken får köpas men inte användas
Sedan en tid tillbaka har Järn AB Södertorg i Visby sålt metalldetektorer. Leksaker visserligen, men enligt en jurist på Riksantikvarieämbetet är det förbjudet att använda dem.
Förbjuden leksak. Metallsökare får man visserligen både sälja och köpa, men inte använda utan tillstånd från länsstyrelsen. FOTO: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Ansvarig för avdelningen, Jenny Karlsson, är medveten om att det i Sverige är förbjudet att använda metalldetektorer utan tillstånd från länsstyrelsen. Hon säger sig därför ha kollat med leverantören, som uppgett att leksaken är godkänd.
- Lagen gör ingen skillnad på om det är en leksak eller inte, säger jurist Bengt Gren på Riksantikvarieämbetet.
Det är inte förbjudet att sälja eller köpa metallsökare, men även beträffande leksaksdetektorer så rekommenderar Bengt Gren att den som vill använda den först söker tillstånd. Även om man bara tänker hålla till hemma i trädgården. Och han menar att säljaren har ansvar för att informera kunderna om detta.
Hittills har järnaffären sålt fyra apparater, två ligger kvar på butikshyllan. Det finns ingen information om att de inte får användas utan tillstånd. När GA frågar om saken bestämmer sig Jenny Karlsson för att plocka bort de återstående exemplaren.
- Jag tar bort dem tills jag vet bättre vad som gäller, säger hon.
Hos leverantören i Ängelholm uppger man att de inte längre för metalldetektorer, men kan inte svara på varför.
Hela landet
På Gotland är det sedan 1985 förbjudet att använda metallsökare. Genom kulturminneslagen utökades förbudet 1991 till att gälla hela landet.
I december uppmärksammade GA att Rusta sålde metalldetektorer. Där sattes så småningom informationsskyltar om användarförbudet upp. Nu uppges lagret vara slutsålt, och man vet inte om nya kommer att införskaffas.
Då sa sig länsantikvarie Majvor Östergren på länsstyrelsen vara förvånad över att affären sålde utrustningen, men trodde inte att det skulle leda till ökad skattplundring på ön. Däremot gör leksaksförsäljningen henne orolig för att lagen kan komma att luckras upp. Hon tycker att försäljaren åtminstone ska informera om reglerna för metalldetektorer.
Förvånad
- Jag är förvånad över att ett gotländskt företag säljer sånt här, inte minst efter den debatt som har varit, säger Majvor Östergren om informationen om att även Järn AB Södertorg har detektorer till försäljning.
En handfull personer årligen söker tillstånd att använda metalldetektorer. Länsstyrelsen är restriktiv, men kan ge tillfälligt lov att söka efter exempelvis en borttappad vigselring.
Myndigheter som Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriet är undantagna från förbudet. Även företag som sågverk kan få tillstånd att exempelvis leta spik i timret för att inte riskera att förstöra sågklingorna.
Kajsa Sundberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!