Barns sexlekar - tabubelagt ämne

Det kan bli väldigt pinsamt när man ska prata med sin tonåring om "blommor och bin". Både för tonåringen och föräldern.Men det kan också vara alldeles för sent om man vill ge sina barn en sund och okomplicerad syn på kropp och sexualitet.

Foto:

Gotland2008-03-27 04:00
Barns sexualitet är fortfarande tabu, inte många pratar om det trots att de flesta som jobbar inom förskola och barnomsorg vet att barn onanerar redan i förskoleåldern.
Hur barns sexualitet bekräftas och tas emot utgör en grund för den vuxna personens sexualitet.
Har omvärlden en avslappnad syn på saken, märker barnet att det här är helt normalt.
Om vuxna förfasas och blir upprörda lär sig barnet att det här är något skamligt.
Allt är egentligen ganska logiskt men även den mest frigjorda förälder kan bli ställd när sexåringen kommer hem och frågar "När får man börja knulla?".

Moralpanik
Då kan förstånd lätt förvandlas till moralpanik: "Mitt lilla oskyldiga hjärtegryn, han/hon är ju bara ett barn. Inte ska hon/han behöva tänka på sånt. Hjälp!".
- Man ska behandla sexlekarna som vilka andra lekar som helst, tänk bort sexet och se hur du skulle ha gjort då, tipsar Anna Kosztovics som intresserat sig för de här frågorna i många år och som var den som lanserade ordet snippa för flickors könsorgan och som nyligen kom ut med boken "Snippor och snoppar".
Hon har jobbat mycket inom RFSU och när hon presenterade bokidén för några förlag tyckte de att det var väldigt intressant och angeläget men när det kom till kritan ville (vågade) ingen ge ut boken. Den trycktes till sist med stöd från RFSU:s Ottarfond och kan köpas via RFSU:s hemsida.

Alla barn pillar
Boken utgår från Anna Kosztovics arbete med att intervjua 400 förskollärare och många besök på förskolor för att se hur verkligheten ser ut.
Anna Kosztovics fick snart veta att det är mer regel än undantag att barnen pillar på sina snippor och snoppar under vilan, det är inte heller ovanligt att barn onanerar.
- Minst en unge varje vila, sa någon och jag blev alldeles paff!
Men att beskriva såna saker i en bok kanske blir för mycket, särskilt som personalen i boken uppmuntrar leken istället för att stoppa och förbjuda. I vart fall var det en alldeles för känslig bok att ge ut på förlag.
- Personalen handskas med det när det händer men det är inget de pratar med varandra om.
- Precis som i alla lekar ska vuxna ingripa när det blir fel. Om något barn alltid får en särskild roll i leken eller när det blir våldsamt eller någon blir ledsen eller rädd, tycker Anna Kosztovics.

Lättare med barn
Enligt de intervjuer Anna Kosztovics har gjort anser 80 procent av personalen inom förskolan att det är okej med sexlekar mellan barnen. Men bara 30 procent tillåter det.
Att börja prata sex och samlevnad med barn är på ett sätt lättare än att göra det med tonåringar.
- Barn är lätta att prata med, de har inte hunnit bli hämmade och de har ett öppet förhållningssätt, det gäller bara att våga börja prata så upptäcker man hur roligt och enkelt det faktiskt är. Man får jättemycket förtroende om man vågar prata med barnen om det här, jag lovar!
Men hur ska man kunna ge en sund bild av sexualiteten om man tycker det är en pina att prata om det med sina barn? Det sexualiserade samhället gör också att många vuxna vill skydda sina barn så länge som möjligt från budskap om sex.

Får information ändå
Tänk på vad alternativet är, tipsar Anna Kosztovics.
- Någonstans kommer de ju ändå att få informationen, och hur vill vi att de ska ha det med sex sen? Vill vi att de ska vara rädda för det, inte ha kunskap, inte våga säga ja? Motsatsen finns ju med mycket fientlighet och all sexualiserad reklam, vill vi lämna ut våra ungar till det? Om man inte vågar fråga om de här sakerna hemma och sen ser nåt klipp på Internet med djurporr, hur blir det då?

Okej att fråga
Det kan vara svårt att som förälder veta hur mycket man ska "lägga sig i" och hur mycket man ska överlåta till barnet att själva ta upp.
- Huvudsaken är att man skapar ett klimat där det är okej för barnet att fråga, då kan man lita till att barnen frågar om de vill prata, vill de inte snacka så säger de ifrån.
FOTNOT: På torsdag klockan 11.03 medverkar Anna Kosztovics i "Barnen" i P1, då sänds den andra delen av två om barn och sexualitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om