Beredda på utdragen strejk
- Vi är beredda att strejka så länge vi behöver. Men vi hoppas att man snart kommer till förhandlingsbordet, säger Maria Ahlmark, ordförande i vårdförbundet på Gotland.
Värda mer. Lena och Göran Thun stödjer strejken och kan tänka sig höjd skatt för att sköterskorna ska få bättre lönevillkor.
Foto: Simon Paulin
I lördags samlades i Östercentrum ett hundratal av vårdförbundets över 500 medlemmar på ön. Med plakat och flygblad manifesterade man sina lönekrav inför lördagslediga flanörer.
Ett par som såg evenemanget var Göran och Lena Thun, som tycker att de stridsberedda sjuksköterskorna är värda en bra lön eftersom det är en viktig grupp för alla i samhället.
- För oss får gärna skatten höjas om det skulle vara nödvändigt.
Pengar finns
Förbundsordförande Maria Ahlmark menar dock att arbetsgivaren har pengar, att det snarast är en politisk prioriteringsfråga hur de används. Hon kritiserar också kommunen för att inte ha en tydlig lönestrategi.
- Man kan välja att använda pengarna till våra löner. Enligt en undersökning i Dagens Nyheter stödjer 85 procent av befolkningen vår strejk för bättre lönevillkor. Det måste finnas en löneutveckling.
Hur länge tror du att ni har folkets stöd?
- Svårt att säga, det beror nog på hur vi lägger våra varsel. Stödet kan minska om strejken håller på länge, tror Maria Ahlmark.
Sköterskorna vid Östercentrum är beredda att strejka länge om det skulle behövas. Men Maria Ahlberg hoppas att de strandade förhandlingarna ska komma igång igen.
- Vi sätter oss gärna vid förhandlingsbordet om ett bra och ansvarsfullt bud presenteras.
Rimliga krav
Medlemmarna tycker att kraven som vårdförbundet ställer är rimliga. Men på frågan om hur de tror att resultatet av konflikten kommer att bli finns en osäkerhet, eller ovilja att uttala sig.
- Men jag tror att de kommer att lyssna på oss. Vi väcker i alla fall liv i frågan om våra löner, och det ger resultat på sikt, menar Maria Ahlmark.
Matias Lundström har arbetat som biomedicinsk analytiker i över 12 år, varav sju på Gotland. De finns fyrtio stycken på Gotland, tre är män. 30 av analytikerna är varslade till nästa vecka.
Minst en månad säger han sig vara redo att strejka för att villkoren för alla förbundets medlemmar ska bli bättre. Han startade på 12 000 kronor i månaden i privat regi. I dag tjänar han 23 750 kronor i månaden men vill ha 27 000 kronor.
- Jag har skaffat mig en hög kompetens. Vi arbetar med människor och det borde värderas mer, tycker Matias Lundström.
Som jämförelse nämner han att läkarna nu har fått ett lönelyft på i snitt 1 700 kronor. Inte minst därför tycker han att vårdförbundets krav är rimliga så att klyftan mellan grupperna inte ökar ännu mer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!