Matilda föll för framtidens vindkraft

Näsudden, torsdag den 5 juni klockan 13.00: en serie dynamitskott ekar över enbuskmarkerna och sekunderna senare börjar ett av världens största vindkraftverk sakta och värdigt, falla i ett moln av damm. En epok går i graven.

Så går det på ålderns höst när yngre och bättre krafter måste sättas in...

Så går det på ålderns höst när yngre och bättre krafter måste sättas in...

Foto: Robert Gahnfelt

Gotland2008-06-07 04:00
Betongtornet från 1983 tog månader att bygga. Men sprängarbasen Bent Lund från Danmark, behöver bara en knapptryckning med tummen för att utlösa dynamiten som några sekunder senare, hade förvandlat tornet till en hög betong, fylld av spretiga armeringsjärn. Ett par hundra personer hade kommit för att se det historiska ögonblick när vindkraftverket Matilda la näsan i vädret.
Bent och grabbarna gjorde sitt jobb med den äran.
- Jo, det gick som beräknat, ler han förnöjt, mannen som skickat 300 skorstenar, åtskilliga byggnader och broar in i det eviga.
Han nämner särskilt Tuborgbryggeriets höga skorsten i centrala Köpenhamn som gick samma väg som vindmöllan på Näs.

91 kilo dynamit
Att fälla betongtornet med hela maskinutrustningen och turbinbladen kvar på toppen, var det billigaste och enklaste sättet att avsluta Matildaepoken. Det hade blivit mer kostsamt och besvärligare att plocka ned växellåda, generator och turbinblad med kran eller via tornets egen räls.
Sprängningen krävde 91 kilo dynamit som stoppats in i 300 hål. Mot slutet vilade tornet på tre ben varav de två mot norr sköts sönder och fick verket på fall.
- Men det är alltid lite nervöst, bekände Bent efteråt. Man kan aldrig vara helt säker på hur det går...
En halvtimme efter smällen började arbetet med att röja upp på platsen. Betongen ska nu krossas och återanvändas på Gotland, som utfyllnad eller vid vägbyggen. Maskindelarna ska smältas ned vid ett stålverk liksom kablarna med sin värdefulla metallkärna.
Det enda som går till deponi är turbinbladen som är byggda av kol- och glasfiber och inte kan tas om hand. Så snart allt är borta kommer betongfundamentet (på 1 500 ton) att åter bli grund för ett vindkraftverk.

Prov i december
Vattenfall har tecknat samarbetsavtal med indisk-tyska företaget Kenersys som här ska montera en ny jätte för vindproduktion. I december ska ståltornet med sin trebladiga vindturbin provköras.
- Det är viktigt för att oss med det här samarbetet, vi behöver en partner som vi kan utveckla vindkraften tillsammans med, säger vd i Vattenfall vindkraft Anders Dahl till GA:
- Det råder stor efterfrågan på vindkraftverk i världen, ökningen ligger på 25 procent per år de senaste tio åren. Och vi satsar stort. Vattenfall kommer att investera 40 miljarder kronor på vindkraft i Norden de kommande tio åren.
Satsningar ska också göras på Gotland. Mästermyr står överst på listan, men man söker också andra platser för att etablera vindkraftparker.

100 meter stor
Den nya möllan får en effekt på 2,5 megawatt - Matildas effekt var 3 megawatt. Kenersys är fortfarande ett ungt företag i branschen som ännu inte levererat ett enda vindkraftverk, men siktar på jättemarknader som Indien, Kina och Europa.
- Det nya verket ska stå på ett 100 meter högt torn av stål. Turbinen får en diameter på 100 meter så det blir större än Matilda, säger Andreas Schmidt på Kenersys.
Matilda producerade 61 miljoner kilowattimmar från 1993 och är med det, det enskilda verk i världen som producerat mest el.
Vattenfall har 10 vindkraftverk på Näsudden och 500 anläggningar i övriga världen.
För en vecka sedan invigdes Lillgrund, vindkraftparken i havet söder om Öresundsbron. Där ska el produceras som motsvarar behoven i över 60 000 hem.
För Vattenfall kommer Näsudden även i fortsättningen att vara en provbänk, en plats där man provar och utvecklar ny teknik snarare än satsar på ökad produktion.
Matilda bestod viktmässigt av cirka 1 400 ton betong och järn samt 200 ton stål och plåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om