"Almedalsveckan handlar inte om mina hjärtefrågor"
När Olof Palme steg upp på ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen, sommaren 1968, skapade han där en nu 40-årig tradition av politiska tal.- Det var hans sätt att öppna den politiska debatten i storstaden, säger Lisbet Palme i denna GT-intervju.
Foto:
- Vi hade tidig semester eftersom det var valår. Han höll talet innan vi skulle gå ombord på båten och åka hem, säger Lisbet Palme.
Själv var hon upptagen av yngste sonen, två månader gammal, och kommer inte ihåg just det talet.
Förmodligen hade talet föregåtts av livliga diskussioner i telefonen, som fanns inne hos Palmes hyresvärd på Fårö, där de bott i fyra veckor.
Ingen telefon
- Vi hade ju ingen egen telefon på den tiden så Olof ockuperade kök och vardagsrum hos Normans.
Lisbet Palme berättar att Olof Palme ägnade rätt mycket tid under somrarna åt att fundera på politik. Och eftersom det var val vartannat år blev det mycket funderingar.
- Han tog talen på stort allvar och tyckte mötesplatserna där han fick träffa och tala till människor var mycket viktiga.
Och han höll tal på många ställen på Gotland.
- När han talade i Ljugarn 1959 finns jag och vår ettåring med på bild i tidningen, som publik, fotografen kan inte ha vetat om att vi var familjen, säger Lisbet Palme med ett skratt.
Hon vill inte spekulera i vad Olof Palme skulle tyckt om dagens politikervecka. Hon säger bara att utvecklingen till det som Gotland är i dag började ungefär när muren i Berlin föll, 1989.
- Gotland var ju länge en utpost, i Törnrosasömn.
Den stora förändringen i landet Sverige kom i och med EU-medlemskapet, menar hon.
- Den omvandlingen handlade om att flytta de politiska frågorna från lokal och till och med riksplan, till något annat plan, till Bryssel. Och Norden, som lyckats bäst med att skapa välfärdsstater, ska vi stå tillbaka för att andra ska komma ikapp? Det innebär ju tillbakagång.
Dagens EU
Hon vill inte heller spekulera i vad Olof Palme skulle sagt om dagens EU. Men hon säger att han aldrig skulle släppt intresset för flyktingar och för barnen, såväl i Sverige som ute i världen.
Själv är hon mer skeptisk mot talet om EU som fredsprojekt.
- Jag tycker unionen hittills mest handlat om ekonomi.
Med vissa undantag dock, hon nämner Anna Lindhs insats i förhandlingarna kring Makedoniens självständighet.
Hjärtefrågan är barnen
Lisbet Palme tycker inte heller att politikerveckan i Almedalen handlar särskilt mycket om hennes hjärtefrågor, barnen och deras villkor. Som engagerad i FN:s barnfond Unicef under 13 år är hon besviken.
- Det är mycket ekonomi på seminarierna och det är sällan de intressena paras med intresse för barn.
Men hon lyfter fram Röda Korsets och Rädda Barnens engagemang i veckan.
- Där finns både barnen och de internationella inslagen med.
Lisbet och Olof Palme lockades till Gotland första gången 1955, de kom för att träffa en partivän och upptäckte Fårö från scootern. De fann Sudersand helt oemotståndligt.
- Tänk, vilket underbart paradis den stranden var för barnen! Och det fick våra tre pojkar sedan också uppleva.
Hyrde hus
Sedan 1962 hyrde sedan familjen Palme ett hus av familjen Norman på Fårö. Och de delade huset med en familj från samma radhuslänga de bodde i, i Vällingby.
Familjen Palme har under åren kunnat lita på fåröborna, som slår vakt kring de sina. Turisterna som i dag frågar efter Ingmar Bergmans hus, får samma svar som de som då sökte efter Palmes hus:
- De sade att de inte visste så noga och brukade peka i en helt annan riktning, säger Lisbet Palme.
På Fårö brukade Olof Palme ha politiska möten på dansbanan. Och han tog med sig även utländska gäster till ön. Lisbet Palme kommer ihåg när han bjudit dit sin sovjetiska ministerkollega. Med särskilt tillstånd fick denne färjas över sundet till middag på Ava pensionat, "där siken och jordgubbarna var underbart goda".
- Men den sovjetiske gästen var nervös. Han tröstades av färjkarlen, som tillika fungerade som servitör, med att denne inte skulle vara orolig, gick det inte att ta sig tillbaka med färjan så gick det bra att sova över här på Fårö, vilket inte precis gjorde ministern lugnare!
Behövs som farmor
Lisbet Palme hyr fortfarande hus av familjen Norman på Fårö, varje sommar. Och dit kommer hennes åtta barnbarn och utgör den stora glädjen. Och om hon går på landshövdingens sommarfest i år beror nog mest på om hon kommer att behövas som farmor eller inte.
Nästa vecka ska hon ner till Visby för att lyssna till Mona Sahlin. Övriga partiledare får nog tala henne förutan. Hon tänker inte lyssna heller i stugan.
- Jag har varken tv eller dator där.
Född: Beck-Friis 1931.
Bor: I Stockholm.
Familj: Gift med Olof Palme 1956 - 1986, tre söner, åtta barnbarn.
Yrke: Barnpsykolog.
Bor: I Stockholm.
Familj: Gift med Olof Palme 1956 - 1986, tre söner, åtta barnbarn.
Yrke: Barnpsykolog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!