Han fick upp Palme på flaket
Jan Lundgren lånade en lastbil 1968 och skapade den unikapolitikerveckan i Visby- Ingen annan kommun i landet har lika stor tillgång till landets toppolitiker som Gotland. Och mycket beror det på Almedalsveckan.Det säger socialdemokraten Jan Lundgren, tidigare kommunalråd, som varit med under alla politikerveckor hittills, alla 40.
Foto:
- Partidistriket hade lånat bilen, som pryddes med affischer och röda fanor, vi hade högtaleri och hade förstås annonserat om att Palme skulle tala.
Platsen vid Kruttornet valde de därför att det var lätt att placera en lastbil där.
Förtalare i 13 år
Jan Lundgren sitter i sin trädgård i Visby och minns. Han lämnade sin tjänst som ledarskribent vid Gotlands Folkblad när han blev kommunalråd 1991. Där blev han kvar under två mandatperioder, plus en som oppositionsråd.
Han har inte missat en enda politikervecka sedan 1968. Under 13 år var han också förtalare och presenterade talarna.
Jan Lundgren har sett alla de stora elefanterna tala. Vilka var bäst?
Olof Palme i särklass
- Olof Palme stod i en klass för sig, han var en briljant talare, den borne agitatorn! Och Lars Stjernqvist var också en strålande talare, med sitt starka engagemang.
Nämn någon bra borgerlig talare.
- Gösta Boman var en bra och aggressiv agitator och jag gillar Reinfeldt som talare.
Olof Palme var ensam talare i Almedalen till 1975 när Lars Werner (dåvarande vpk) bröt den socialdemokratiska talarsviten.
Året därpå var också moderatledaren Gösta Boman på plats. På 80-talet kom allt fler partiledare till Almedalen och sedan början av 90-talet deltar alla riksdagspartier.
Ingvar Carlsson valde Högklint
Sista året Olof Palme talade var 1985, året innan han mördades. Ingvar Carlsson, som efterträdde honom som statsminister, ville inte tala i Almedalen det året, 1986.
- Han höll sitt tal i Högklint, han tyckte att Almedalen var förbehållen Olof Palme. Och året därpå talade han i Östergravar. Men inför 1988 lyckades vi baxa honom tillbaka till Almedalen.
Jan Lundgren tog också initiativet till lunch- eller frukostmöten mellan kommunledningen och partiföreträdarna.
Varje år sedan början av 80-talet har de genomförts och dessa möten, menar Lundgren, har skapat en unikt fördelaktig situation för Gotlands kommun.
- Ingen annan kommun i landet har den ingången vi haft till partiledarna.
Vad har gynnats av dessa kontakter?
- Svårt att peka på direkt, men en sådan kan vara standardhöjningen av färjetrafiken. För vi pratade ju kommunikationer med dem alla, alltid. Kanske också att Gotland fick stort stöd efter nedläggningen av Flextronics och P18, funderar Jan Lundgren vidare.
Ingenting slår Visby
På 80-talet försökte Sundsvalls kommun ta över politikerveckan med sin demokrativecka.
- Ett tag var jag faktiskt orolig, men helt utan grund. Ingenting slår ju Visby, närheten till allt, här har alla tre minuter till alla evenemang, innerstaden är oslagbar!
Just närheten och den informella tonen imponerade stort på Tysklands dåvarande kansler Helmut Kohl, som besökte Visby tillsammans med Östersjöns regeringschefer 1996.
Fantastiskt, tyckte Kohl
- Där fick han gå fritt på gatan, långt från den k-pistbevakade pansarbil han brukade färdas i, han tyckte det var fantastiskt, minns Lundgren.
Säkerheten har naturligtvis skärpts under åren. Före 1986 fanns just inga tankar om hot mot politikerna, menar Lundgren, men därefter började bruket av livvakter bli mer frekvent.
Och efter mordet på Anna Lindh blev vaksamheten större. Nu är livvakter och poliser betydligt fler i Almedalen, men fortfarande rör sig Sveriges hela politikergrädda fullkomligt obehindrat inom det ytterst begränsade området, hamnen, Donners plats och Almedalen.
Några roliga minnen?
Jan Lundgren plockar fram en gammal episod, förmodligen från 70-talet, när Olof Palme kommit till Fårö endast medförande fritidskläder. Men så var han tvungen att åka till Visby i något officiellt ärende. Hur få tag på en kostym?
Kostymen bland mattrasorna
- Han rotade i en säck där Lisbet samlat gamla kläder som skulle bli mattrasor. Där hittade han en skrynklig kostym som han tog på och gav sig iväg. Olof Palme var en anspråkslös man.
Även i år är naturligtvis Jan Lundgren på plats i Almedalen och följer politikerveckan som han kallar "ett nationellt universitet".
- Jag uppmanar verkligen gotlänningarna att delta, att ta för sig av alla dessa människor och möjligheter som kommer till oss!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!