Ungdomar lämnade sina ideal i rollspel

Politik är ett spel brukar man ibland säga. Men att istället göra ett spel av politik var vad Folk och försvar gjorde under måndagen när Minister för en dag ägde rum. Vad är det som ligger till grund för världens konflikter? Det var frågan som de knappt 20 deltagarna ställde sig.

Minister. Christoffer Fagebrerg från LUF var utrikesminister för Estigi. FOTO: JOEL NILSSON

Minister. Christoffer Fagebrerg från LUF var utrikesminister för Estigi. FOTO: JOEL NILSSON

Foto: Joel Nilsson

Gotland2008-07-08 04:00
Minister för en dag är ett rollspel där varje grupp får ett alldeles eget land att styra över och utveckla. Spelet har i tio år spelats bland landets gymnasieungdomar, men i går var det dags för flera av framtidens ministrar att redan nu få känna på hur det är att ha makt över ett land.
- Jag märkte ju direkt att man får ett större egenintresse för landets ekonomi och arbetstillgångar än kanske miljö och solidaritet, sa Stina Karlsson från SSU som tillsammans med två andra styrde över det påhittade landet Amaso.

Gasledning
I början av spelet hördes Amasos ministrar diskutera om vilka värderingar deras land skulle ha och vad som skulle stå skrivet om solidaritet i deras regeringsdeklaration. Men de diskussionerna byttes snabbt ut till vilket land man skulle kunna dra sin gasledning genom för lägst kostnad och vilka försvarsallianser som skulle skapas.
- Vi förvandlar helt enkelt de här idealisterna till realpolitiker, sa Mark Klamberg från Folk och försvar, som är de som utvecklat spelet.
Rollspelet riktar sig främst till medlemmar i de politiska förbunden och gymnasieungdomar. Jerry Jacobsson är lärare på Christopher Polhemgymnasiet och har testat spelet ett 30-tal gånger.
- Vi lärare brukar bli förvånade över att eleverna faktiskt fixar det. De förvandlas till riktigt duktiga talare, var och en för sitt land. Det är kul att se, sa Jerry Jacobsson.

Ledare
Minister för en dag handlar främst om säkerhetspolitiska frågor och är menat att ge deltagarna förståelse för alla de val världens ledare står inför. Och mycket riktigt förvandlades ett flertal idealister till den typen av ledare de själva tar avstånd ifrån.
När landet Estigi fick en hemlig och exklusiv förfrågan om att använda sig av signalspårning för att kunna få tillgång till annars oåtkomlig information, tackade de genast ja.
Allt i hopp om att kunna utveckla sitt land till den starkaste staten.
- Det är ganska intressant att se att flera som vanligtvis är starka motståndare till FRA-lagen nu nappar på det här. Det är just sådant här vi vill att de ska reflektera över, sa Mark Klamberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om