Hittade benrester från 30 avrättade

Benrester från 30 olika människokroppar har hittats vid Galgberget.Två av skeletten var hela när de återfanns. Samtliga antas ha blivit avrättade.

Avrättning. Intresset var stort vid den arkeologiska utgrävningen vid Galgbacken, där människor avrättades i Visby fram till 1845.

Avrättning. Intresset var stort vid den arkeologiska utgrävningen vid Galgbacken, där människor avrättades i Visby fram till 1845.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2008-07-26 04:00
Galgberget, som ligger strax norr om Visby, tillhör ett av de allra mest populära strövområden som finns på ön.
Här rör sig dagligen människor, barn och djur. Galgberget har fått sitt namn eftersom det förr i tiden var just där man avrättade folk på Gotland. Man tror att personer avrättades där fram till 1845.

"Makabert"
Tidigare i år beslutade sig länsstyrelsen för att göra en utgrävning om området kring galgbacken.
- Vi hade ingen aning om vad som väntade oss. Vi visste att vi kunde hitta ben. Men aldrig trodde vi att det skulle vara i den här omfattningen. Det har av någon anledning aldrig tidigare gjorts en undersökning just där, säger Per Widerström, arkeolog på länsmuseet i Visby.
- Visst kan man tycka att det är en makaber undersökning. Men vi hoppas få svar och veta mer om avrättningar från förr.
I måndags började teamet, bestående av två arkeologer och två osteologer, samt en grupp deltagare från en arkeologikurs, med utgrävningen. Redan efter fem minuter gjorde de sitt första fynd. Bara en centimeter ner i marken.
- Vi hittade en benbit, säger Per Widerström.

Träkistor
Under veckan har fynden radats upp. Per Widerström tror att man hittat benrester och skelettdelar tillhörande 30 olika människor.
- Det är en ren gissning.
Under fredagens gjordes det största och i teamets ögon, det märkligaste fynden.
Då hittades två träkistor begravda.
Inuti kistorna låg hela skelett.
- Det är ett unikt fynd Här handlar det om hela skelett. Jag tror att de som avrättats och begravts i kistorna var "lite finare folk". Kanske adel eller borgare. De andra fynden vi gjort har inte varit så omsorgsfullt begravna, säger Per Widerström.
Nu ska de båda hela skeletten och alla andra fynd undersökas av osteologer. Osteologer arbetar med ben.
- Det flesta av fynden ska göras här i Visby. Men vi ska även skicka iväg en del till Oslo, där finns en mycket duktig osteolog och de har ett bra laboratorium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om