Lyxliv ska ge lyxkött

Här står en herr Kobe av kunglig stam, rapar öl och njuter av massagen.Inte undra på att han ser lite slö ut. Öldrav från Spendrups i kombination med ypperligt gräs, morötter och potatis - daglig lyxkost för denne yngling med svällande muskler och tjurig look.- Snart hoppas jag kunna servera djuren riktig öl att skölja ned maten med, berättar Odd Norman på Ejmunds gård i Roma på Gotland.

Odd Maud Norman Ejmunds gŒrd
foto Stig Hammarstedt

Odd Maud Norman Ejmunds gŒrd foto Stig Hammarstedt

Foto:

Gotland2008-07-30 04:00
På Ejmunds gård i Roma pågår en biffdjursuppfödning som redan fått landets stjärnkockar att förväntansfullt bilda kö.
Förebilden är japansk, där det berömda kobe-köttet produceras. Ett välmarmorerat kött som betraktas som ett av de mest exklusiva i världen.

Succéartat experiment
Odd Norman och hans medarbetare bestämde sig för att pröva. Vid sidan om den stora biffdjursproduktionen Ejmunds gårdskött (ett par tusen biffrasdjur per år), ville Odd göra ett seriöst försök att få fram en "kobe-biff med gotlandstouch".
Experimentet har blivit en succé. Kännarna som haft turen att få smaka är idel lovord.
- Jag har sparat några biffar till särskilt utvalda gäster.
- Det är från kungens fina djurbesättning på Stenhammar som våra avelsdjur för Kobe-köttet kommer, berättar Odd.
De påtagligt harmoniska djuren i experimenstallen bär i sina anor släktnamn som Simmental, Hereford, Limousin, Angus och Charolais.
Men det är inte bara den speciella kosten som ger resultat i form av rätt muskelansättning.
I stallarna finns flera roterande massagerullar som inte så lite påminner om tvättborstarna i en automatisk biltvätt. Här står biffdjuren och trycker sig mot massagerullarna. Massagen är väldigt viktig för att köttet skall få den speciella kvalitet som eftersträvas.
Landslagskocken Fredrik Malmstedt som driver gourmetkrogen "50 kvadrat" i Visby är en av Odd Normans rådgivare. På Fredriks krog blir nu de första Kobe-biffarna serverade.
- Det är glädjande att Fredrik och flera av hans kolleger från stjärnkrogar i landet uppmärksammat de fina produkter som tagits fram här på Gotland, säger Odd Norman.

Spännande utveckling
Uppfödningen på Ejmunds är bara ett av många exempel på en spännande utveckling av livsmedelsproduktionen på Gotland.
Gotländska kvalitetsprodukter har i ökad omfattning blivit ett begrepp bland finsmakare såväl i Sverige som utomlands. Utöver biffarna och lammköttet så talas det nu om ostarna från Stafva gård, sparrisen, Wisby-ölet, brödet från stenugnsbagaren i Rute, rotfrukterna, mullbären, valnötterna, salmbären, den rökta fisken, kajpen, ramslöken, skogssvampen, tryffeln, flodkräftorna...
Uppräkningen av allt det som förädlas på Det Goda Gotland kan göras mycket längre.
För bara en vecka sedan presenterade dessutom jordbruksminister Eskil Erlandsson rapporten "Sverige - det nya matlandet", som syftar till att utveckla matturismen i Sverige.
Och Gotlands förutsättningar är onekligen goda, menar Peter Daun, projektledare i nätverket Goda Gotland som sammanför mindre livsmedelsföretag på ön.
- Jag tror mycket väl att Gotland kan bli ett kulinariskt resmål, och vi är redan på god väg.

Fraktpriserna är avgörande
Som exempel nämner Peter Daun Primörpremiären i våras, dit man trodde att ungefär 2000 personer skulle hitta. Efteråt konstaterades att hela 7000 gäster hade kommit för att njuta av gotländska grönsaker.
Peter Daun uppskattar förslaget, som innebär att en expertpanel ska sättas samman för att hjälpa regeringen med frågor om matturism.
- Man måste underlätta för småföretagarna, och för Gotlands del är fraktpriserna särskilt viktiga, säger Peter Daun.
- Folk vill ha närproducerat, och veta varifrån maten kommer. Och ett tydligare varumärke än Gotland finns inte, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om