"De svagaste drabbas"

Beslutet att snåla in på skolmaten kritiseras även av experter.- De svagaste drabbas hårdast, säger Elisabet Drugge, dietist.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-09-03 04:00
Skollunchen ska stå för en tredjedel av näringsintaget under dagen, har politikerna bestämt.
- Det som serveras i dag innehåller inte mycket mer än så. Att snåla in på det är sorgligt, säger Elisabet Drugge vid lasarettets dietistmottagning.

Frukt och bröd viktigt
Besparingarna gör det svårare för eleverna att nå Livsmedelsverkets rekommendationer om ett daglig intag på 400-500 gram frukt och grönsaker. I stället lockas fler att äta godis, befarar Elisabet Drugge.
- Soppa mättar inte särskilt länge. Frukt och mjukt bröd är därför viktiga tillbehör, men om de tas bort köper barnen i stället kanske något sött som är sämre näringsmässigt.
Morötter och vitkål är visserligen kända som bra grönsaker, men Elisabet Drugge påpekar samtidigt att fler valmöjligheter får oss att äta mer grönt.

En klassfråga
Skolmaten är en klassfråga, tycker dietisten. En del föräldrar ser till att barnen har en slant i fickaN att handla för om de blir hungriga.
- Men det är inte alla föräldrar som har råd att göra så. Därför blir det de svagaste som drabbas hårdast, säger Elisabet Drugge.

Barnen får sämre ork
- Ur en samhällssynpunkt är detta ingen besparing utan en fördyring. Barnen kommer att orka sämre både i skolan och på fritiden, säger Elisabet Drugge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om