"Cheferna verkar ha fått ett påbud"
Amanda Malmqvist har vikarierat i Gotlands kommun sedan i juni 2006. Enligt "två-årsregeln" borde hon vara fast anställd nu.Det är hon inte. - Kommunen kringgår lagen. Det är bedrövligt, säger Kommunals ombudsman Jan Rehn.
Foto:
Samtidigt som den nya två-årsregeln infördes så fick de personliga assistenterna Liz Persson och Amanda Malmqvist som vikarierar på Birka i Visby en ny form av vikariat. I stället för vanliga vikariat fick de "allmän visstidsanställning". Och den typen av vikariat kan inte räknas samman med de vikariedagar som de fram till dess hade arbetat ihop.
Det tog ett tag innan Liz och Amanda insåg konsekvenserna av den nya vikariatsformen.
- Jag trodde att den skulle vara till fördel för mig, men sedan insåg jag att de gör så här för att blåsa oss och för att slippa anställa folk, säger Amanda Malmqvist.
Kan ta fyra år
Liz Persson som jobbat 15 månader på Birka är i samma läge. Hon har också fått sin anställning uppdelat i olika former av vikariat och det innebär att det i praktiken kan ta fyra år innan hon blir fast anställd.
Anställningstryggheten som vikarie är dessutom minimal. I slutet av förra veckan fick Liz utan förvarning besked om att hennes vikariat inte skulle förlängas efter den första september. Den frågan ska nu förhandlas, men hotet om plötslig arbetslöshet vilar över Liz.
"Det är bedrövligt"
Fackförbundet Kommunals ombudsman Jan Rehn känner till problemet med kommunens trixande med olika former av vikariat:
- Inom kommunen försöker man med alla medel undvika att folk blir "två-åringar". Att man kan använda allmän visstidsanställning till det är brett uttalat bland verksamhetschefer inom hela kommunen. Jag kan förstås inte bevisa något, men det verkar som att de har fått ett påbud någonstans ifrån. Vår ordförande Anne Lindlöf har begärt att få en sittning med personaldirektören Gun Tidestav i just den här frågan.
Jan Rehn tycker att kommunen utnyttjar "allmän visstidsanställning" på ett felaktigt sätt.
- Allmän visstidstidsanställning ska inte ersätta vanliga vikariat. Här använder man den här anställningsformen i den dagliga verksamheten. Det är bedrövligt.
Liz Persson och Amanda Malmqvist är anställda vid socialförvaltningen. Här förnekar man att syftet med anställningsformerna är att göra det svårt för vikarier att bli fast anställda:
- Det här är inte en medveten politik från vår sida. Andelen tillsvidareanställningar har faktiskt ökat på bekostnad på visstidsanställningarna inom vår förvaltning, förklarar personalchefen Nina Ljung.
- När två-årsregeln infördes var jag tvärtom tydlig med att vi inte skulle utnyttja systemet. Men vi strävar också efter att få utbildad personal och det kan vara det som "spökar" i det här fallet, säger socialdirektör Lena Lager.
Tar strid
När det gäller Liz Persson och Amanda Malmqvist har Kommunal skickat över en förhandlingsframställning till socialförvaltningen. De är väl pålästa om sina rättigheter och de har bestämt sig för att ta strid för dem även om det gör dem till obekväma vikarier:
- Man vill ju inte hålla på och käbbla med chefen hela tiden. Vi sitter ju i en dålig sits. Men det är så förbaskat taskigt att de inte bara kan följa lagar och regler och värna om sina anställda.
Men många andra som är i samma situation håller tyst:
- Det finns en rädsla bland vikarier. Många är rädda för att de inte ska få fortsätta om de pratar för mycket, säger Jan Rehn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!