Så vände Hemse betygstrenden
I kommunens betygsstatistik brukar Högbyskolan vara en av de skolor som ligger sämst till.Men plötsligt har det vänt. Andelen underkända elever har mer än halverats och i våras fick alla nior godkänt i både svenska och engelska.
Intensivkurs. Richard Lervik och Anna Andersson gnuggar glosorna som ska hjälpa honom att beskriva vägen hemifrån Etelhem och till skolan. Richard har själv valt att gå en intensivkurs i engelska. Foto: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Våren 2007 lämnade 18 procent Högbyskolan utan godkänt betyg i ett eller flera basämnen. I våras hade den siffran minskat till 8 procent.
Och inte nog med det. På Högby fick varenda niondeklassare godkänt i de nationella proven i svenska och engelska.
Flera skäl
GA besökte Högbyskolan för att ta reda på vad det var som fick skolan att lyfta. Det finns flera skäl till lyftet. Det får vi veta direkt.
Ett av skälen är att skolan under de senaste åren har jobbat intensivt att få bort den stökiga och bråkiga stämningen i skolan. Det var riktigt jobbigt för några år sedan, men lärarlaget har jobbat målmedvetet med bemötande och respekt och det har satt sina spår. Det är lugnare på Högby i dag. Fler elever känner sig trygga i skolan.
Intensivkurser
Ett annat skäl till lyftet är de intensivkurser som startade på skolan under förra året.
Här jobbar åtta elever och två vuxna med att hårdträna svenska, engelska eller matte varenda förmiddag under tre veckor.
Just nu är det intensivkurs i engelska för niorna. Richard Lervik älskar inte engelska, men han har själv valt att gå en intensivkurs.
- Jag behöver det ju. Jag har "G" i engelska, men det är ett svagt G.
- Visst är det beundransvärt att de sitter här och kämpar med ett ämne som de egentligen inte vill hålla på med, säger Birgit Jalkler, som leder kursen tillsammans med läraren Anna Andersson.
Studieteknik
Intensivkurserna handlar inte bara om att gnugga glosor. De handlar också om att närma sig ett kämpigt ämne på helt nya sätt och om att lära sig att ta ansvar för sina studier och hitta en personlig studieteknik.
Biträdande rektorn Per Gunnar Gabrielsen var en av de som drog igång kurserna. Han är glad för att det har blivit en satsning som många elever får del av. Under förra året gick 30 procent av niorna en intensivkurs.
- De behöver inte extra stöd hela tiden, men de kan behöva gå en kurs för att känna att de kommer in i ämnet och lyfter.
För att ett sådant lyft ska leda till ett godkänt betyg krävs det också att de vanliga ämneslärarna tar vid och förvaltar den kick som kursen fört med sig. Den övergången har fungerat på Högby. Hela lärarlaget backar upp den här satsningen. Och där ligger nyckeln till skolans framgång, tycker Birgit Jalkler:
- Alla jobbar åt samma håll och alla jobbar med att vara tydliga med målen och varför eleverna ska gå i skolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!