Där satt en 12-årig skolflicka och väntade. Kuren landade upp och ned. Plötsligt var hon instängd!
- Som tur var hade hon sin mobiltelefon. Hon ringde mig och jag fick fatt i gubben som ringde en bonde med traktor så dom kunde lyfta kuren och få fram henne.
Det berättar mamma Anna-Karin Smedberg i Vall om gårdagens drama som kunde slutat mycket illa.
Dottern hade gått klart för dagen i Hogräns skola och blivit avsläppt vid buss-kuren.
Lindriga skador
- Hon mår väl efter omständigheterna bra men det klart att man blir chockad när en sådan här sak händer. Hon skrapade ena benet och vi har varit på vårdcentralen med henne, men det är ingen fara.
- Men för mig var det ju också hemskt, jag fick panik när hon ringde inifrån busskuren. Jag visste ju inte då om hon var allvarligt skadad eller så, hon grät och var jätteledsen.
Anna-Karin Smedberg ringde "gubben", alltså maken Mikael, som med hjälp av en granne och traktor kunde tippa upp busskuren så att dottern kunde krypa fram. Flickan hade verkligen tur i oturen att hon inte kom i kläm när kuren blåste omkull.
Senare på kvällen förankrades kuren med spännband som fästes i järn i marken.
Inspektion bums
Freddy Sirland på barn- och utbildningsförvaltningen var tagen av olyckan och vidtog genast åtgärder, både för att kuren skulle säkras samt gav i uppdrag åt tekniska förvaltningen att inspektera alla busskuren på Gotland.
- Och det ska ske omedelbart.
Han säger att han aldrig hört talas om att busskurer blåst omkull tidigare. Själv blev han larmad om olyckan av skolans rektor.
Roger Möller är chef vid tekniska förvaltningens fastighetsavdelning och säger att man ska göra sitt bästa för att så fort som möjligt utföra den kontroll som Sirland bett om.
- Det ska självklart vara tryggt för barnen.
- Men det är ju en del som ska förberedas, vi har till exempel ingen förteckning över alla kurer och var de står. Busskurerna är barn- och utbildningsförvaltningens ansvar. Men jag kan förstå om Freddy Sirland är orolig.
Strömavbrott
Stormbyarna över Gotland kom mycket plötsligt och vinden avtog snart till mer normal, frisk till hård vind. Östergarnsholm noterade som mest 32 meter i sekunden, snudd på orkan, medan vinden i Visby kom upp i cirka 20 meter per sekund.
Över stora delar av ön rasade träd omkull, exempelvis i Tingstäde, vid Skogsholm nordost om Visby och vid motionsspåret på gamla P 18, där två träd föll över ett förråd. I Djuplunda i södra Visby rasade ett 20-tal träd och ett av dem hotade att dråsa ner på ett hus.
Vid Diskarve nordväst om Lövsta blåste ett 20-tal stora takplåtar bort från en hölada och spreds långväga. Enligt vakthavande brandmästare Henrik Johansson blåste omkring hälften av plåtarna rakt ut på, och över, länsväg 143:
- Det var bara ren tur att ingen bilist fick plåtarna på sig, konstaterade han.
Räddningstjänsten ryckte ut, samlade ihop de bortblåsta plåtarna och säkrade de som inte lossnat från taket.
Under eftermiddagen drabbades många av Geabs abonnenter av strömavbrott. Mörkt blev det bland annat i trakterna kring Östergarn, Kräklingbo, Väte, Sanda, Hejde, Stenkyrka, Tingstäde, Hemse och Stånga.
Fortsatt hårt
SMHI utfärdade i går en klass 2-varning för det kommande dygnet. Det innebär att man räknar med "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner".
Måndagkvällens prognos från SMHI för tisdagen löd: Avtagande frisk till hård sydvästvind, men på Gotland risk för mycket hårda vindbyar även i morgon. Regn passerar. I natt som lägst ca 5 grader. I morgon eftermiddag drar regnet bort i öster, men i väster skurar. På dagen 4-8 grader, vid sydkusten ca 10.