Ryskt företag vill lägga ner fiberoptisk kabel i Östersjön

Nu vill ett ryskt företag lägga ner en ny kabel i Östersjön. Den här gången handlar det om fiberoptisk sjökabel. Inför detta vill man utföra undersökningar inom Sveriges ekonomiska zon.

Gotland2009-01-20 04:00
Det är det S:t Petersburgsbaserade företaget ZAO NPP Sevzaphydroproject, som till Sveriges geologiska undersökning, SGU, Uppsala, lämnat in en anmälan om utförande av utredningsarbeten i Östersjön inom Sveriges ekonomiska zon. Företaget söker tillstånd enligt kontinentalsockel-lagen för att utföra undersökningar av kontinentalsockeln i Östersjön.
Syftet med undersökningarna är att utröna möjligheterna att anlägga en fiberoptisk sjökabel för digital telekommunikation mellan Kaliningrad och S:t Petersburg. Kabeln skall skapa en digital höghastighetsförbindelse mellan den ryska enklaven Kaliningrad och S:t Petersburg, som betjänar Ryska federationens nordvästra federala område. En kabelrutt som också kommer att beröra Sveriges ekonomiska zon.

Bottenkoll
Projektledare är överingenjören vid NPP, doktor Vasilij Raskatov. Övrig personal uppgår till 18 personer, samliga ryska medborgare.
Undersökningen omfattar besiktning, undersökning, mätningar och utredningar som är nödvändiga med tanke på senare nedläggning av en fiberoptisk kabel på havsbotten. Undersökningen skall också utreda om det i området finns föremål som kan skada kabeln.

"Professor Stjokman"
Två fartyg skall utföra undersökningarna: "Sibiryakov" som ägs av Militäravdelning 81537, Östersjömarinen, med hemmahamn S:t Petersburg skall användas för hydrografisk undersökning. Fartyget har 50 mans besättning och sjöegenskaperna uppges som "obegränsade".
"Professor Stjokman" som ägs av Rysslands vetenskapsakademi, atlantiska avdelningen, Oceanografiinstitutet, med hemmahamn Kaliningrad, skall utföra "särskild undersökning". Det bemannas av 30-talet personer.

Arbetsstart
Regeringen beslutade 18 december att ge SGU i uppdrag att bereda ärendet genom att inhämta underlag och remittera ansökan till berörda myndigheter. Ansökan har nu remitterats till ett flertal instanser på riksnivå som Försvarsmakten och Fiskeriverket med flera, samt till Gotlands kommun och länsstyrelsen i Gotlands län.
Senast 23 februari vill SGU ha in yttrandena, därefter skall man avge ett eget yttrande med förslag till beslut till regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om