Bra jord ger fina plantor
Vårbruk. Jord. Gödning. Utbudet i trädgårdsbutikerna är stort, och grundförutsättningarna skiljer sig mellan olika trädgårdar. Berndt Röcklinger vid handelsträdgården i Lärbro har tips för hur man får växter att trivas i jord som mår bra.
Såjord. Petunior som Röcklingers först har sått i såjord och sedan skolat om i en blandning av plantjord och torv.
Foto: Tobias Wallström
Så Röcklingers har växt till en regelrätt trädgårdsbutik. Inför årets säsong satsar man på ett brett sortiment i ett av de forna gurkväxthusen.
- Många köper dyra plantor och sätter i dålig jord lågprisjord, och en del snålar in på gödslingen och ger kanske bara hälften av vad som rekommenderas, säger Berndt.
- Men då blir det ingen effekt, man har snarare kastat pengarna i sjön.
Det saluförs många olika jord- och gödningsprodukter för olika typer av växter. Enligt Berndt finns det inga regler för vad en "planteringsjord" ska innehålla för att få heta så. Men ju lättare en säck är, och ju billigare den är, desto mer torv innehåller den i allmänhet.
- Det skulle nog kunna städas upp lite i jordbranschen. Tyngre jordsäckar har oftast ett bättre innehåll.
Han ser att recepten för näringsinnehållet i olika jordar kan vara ganska likt sig. Som exempel visar han säckar med så kallad gräsmattegödsel. Makronäringsämnena kväve (N), fosfor (P), och kalium (K) finns i ungefär samma mängder som i ett gödningsmedel för jordbruket, Opticrop.
- Jag brukar säga till folk som har en stor gräsmatta att det blir billigare att köpa det.
Speciella jordar för exempelvis rosor och rhododendron har en sammansättning som skiljer dem från andra planteringsjordar. Men vitsen med "perennjord" kan ifrågasättas eftersom olika perenner har olika krav.
Och vad skiljer säckarna "planteringsjord" respektive "plantjord" åt?
- Planteringsjorden innehåller både natur- och konstgödsel, plantjorden är Krav-godkänd, upplyser Berndt.
Han säger att priset på konstgödning har fördubblats sen i fjol. Naturgödsel har ökat mindre i pris. Innehåll och vilken mängd som går åt anges på säckarna. Men det finns andra sätt att förbättra jorden än att köpa säckvis.
Stallgödsel från ko, häst, höns eller svin ger näring och höjer mullhalten i jorden. Kompost och släke likaså. Vanlig urin innehåller gott om kväve.
Berndts råd är att gödsla åtminstone två gånger per år, vår och sommar. Speciellt kväve ska man vara försiktig med på hösten när växterna ska gå i vila, eftersom kväve gynnar tillväxten.
På en lerjord, som håller kvar näringen länge, kan det räcka med gödning på våren. På sandiga, lätta jordar, liksom i krukor, lakas näringen ut fortare. Då är det bättre med mindre givor oftare.
- Ekologiska gödningsmedel kommer mer och mer. Om man bara använder konstgödning blir jorden dålig. Jag rekommenderar hönsgödsel som är lätt att dosera och att sprida. Och kompost, torvströ eller stallgödsel på våren, tipsar Berndt Röcklinger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!