Kustbevakningen hotar lämna Slite
Ombyggnaden av Krokiga kajen i Slite har lagts på is.Kustbevakningen tycker att kajhyran blir för dyr.Nu ser man sig om efter alternativa hamnar - utanför Gotland.
- Vår absoluta inriktning är att vara kvar på Gotland. Men den offert vi fått från Gotlands kommun på kajhyran efter ombyggnad har tvingat oss att backa. Vi är måna om att spara pengar åt skattebetalarna, vi kan inte betala vilka hyror som helst, säger Lars Mattsson på Kustbevakningens regionledning Ost.
1,5 miljoner
Enligt en uppgift i Radio Gotland vill kommunen höja hyran från 141 000 kronor till 1,5 miljoner kronor. Lars Mattsson har själv inte de exakta uppgifterna.
- Jag vet bara att det handlar om en mycket kraftig höjning. Så nu backar vi ett steg och ser över hur mycket pengar vi kan lägga på kajhyra. Jag har dessutom fått i uppdrag från centrala ledningen att se efter alternativa lösningar, fortsätter han.
Handlar det då om andra hamnar på Gotland?
- Nej, på Gotland finns inte fler hamnar att erbjuda. Mitt uppdrag är att se betydligt vidare än så.
Så resultatet kan bli att Kustbevakningen lämnar Gotland?
- Jag skulle inte tro det. Som jag sa tidigare så är vår absoluta inriktning att vara kvar på Gotland. Strategiskt är det helt rätt.
- Men inte till vilket pris som helst?
- Nej, eftersom vi driver vår verksamhet med skattepengar är vi måna om att spara.
Bromsade planer
Kustbevakningens hållning har fått kommunen att bromsa den planerade ombyggnaden av Krokiga kajen. Tidigare i veckan tog tekniska nämnden beslut om upphandlingar av muddringsarbeten för apotekskajen i Slite samt för muddringar i Visby.
Men muddringen av Krokiga kajen togs bort från anbudet.
- Den ska inte utföras nu, på grund av Kustbevakningen har hela projektet lagts på is, sa nämndens ordförande Kjell Skalberg (c).
Parallellt med att Kustbevakningen letar alternativa hamnlösningar till Slite för man också diskussioner med tekniska förvaltningen om att dra ned på ambitionerna för kajen i Slite. Med en mindre omfattande ombyggnad skulle kostnaderna och därmed den framtida kajhyran kunna sänkas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!