Conrad kan bli Årets Konditor
Conrad Tyrsén, 22 år, från Visby är en av de fem finalisterna i Årets konditor 2009.- Det ska bli roligt. Jag har så mycket idéer kring färger, smak och utformningen av temat som är Karibien, säger han.
Conrad Tyrsén, 22-åring från Visby, är en av de fem finalisterna i tävlingen Årets konditor. Foto: Jakob Lindberg
Foto: Jakob Lindberg
Ett friare jobb
- Att laga mat är kul, men att vara konditor är ännu roligare. Det är lite mer konstnärligt, lite friare. Och det passar mig så att jag kan få utlopp för mina idéer.
De fem finalisterna i tävlingen Årets konditor tas ut genom en bedömning av de bidrag som skickas in till tävlingen. Och nu står titeln svensk mästare och ett stipendium på 40 000 kronor på spel.
Tränar redan
Finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 9 oktober i samband med Chokladfestivalen.
Temat för året är Karibien och finalisterna ska inom sju timmar tillverka två olika sorters tårtor, en valfri produkt av choklad samt en take away-dessert för 16 personer.
- Jag har redan börjat träna. I sommar ska jag vara tre veckor på Gotland och då ska jag försöka få vara på något konditori så att jag kan träna en del då också, berättar han.
Conrad Tyrsén har aldrig varit i Karibien i Västindien.
- Nej, men det blir ett
Karibien så som det är i mina tankar.
- Stilrent och lyxigt.
Gotland kommer inte direkt att märkas när han tävlar i finalen, men finns ändå med på ett hörn.
- Jag ska ta hjälp av en kille på Gotland, Charlie Siltberg, när det gäller utformningen av mitt presentationsbord där mitt bidrag ska presenteras, berättar han.
Tackar sin chef
Att han tagit sig till final tror han till stor del att han kan tacka sin chef, Ted Johansson, för.
- Han har vunnit OS-guld och är en verkligt stor inspirationskälla för mig.
Fakta
Årets konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Tävlingen anordnades första gången 1988 av Arla och sedan 2003 avgörs Årets konditor i samband med chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm.
Arrangör är Sveriges bagare & konditorer AB.
Årets konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Tävlingen anordnades första gången 1988 av Arla och sedan 2003 avgörs Årets konditor i samband med chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm.
Arrangör är Sveriges bagare & konditorer AB.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!