Sjuttio procent av strandskyddsärenden tvivelaktiga

Marianne Samuelssons beslut att ge dispens från strandskyddet till Max Hanssons gård i Östergarn kontrolleras nu av Naturvårdsverket. På senare år har antalet sådana dispenser ökat kraftigt, något som hotar både naturen och allemansrätten.

Tveksam. Diös & Kuylenstierna har lovat att finansiera köpet av Bergmans hus på Fårö, men nu tvekar bolagets vd Joachim Kuylenstierna. "Varför ska vi satsa när kommunen inte vill göra det", undrar han. Arkivbild: ROLF JÖNSSON

Tveksam. Diös & Kuylenstierna har lovat att finansiera köpet av Bergmans hus på Fårö, men nu tvekar bolagets vd Joachim Kuylenstierna. "Varför ska vi satsa när kommunen inte vill göra det", undrar han. Arkivbild: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-07-31 04:00
Det är länsstyrelsen som avgör om dispens från reglerna om strandskyddet ska ges, men beslutet kontrolleras därefter av Naturvårdsverket.
Den dispens som landshövding Marianne Samuelsson beviljade för gården i Östergarn kom till Naturvårdsverket den 17 juli.
Därefter har verket tre veckor på sig att se över om dispensen kan godkännas.
- Vi räknar med att ta beslut i frågan på tisdag eller onsdag i nästa vecka, säger Nils Hallberg, som är miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Få beslut välgrundade
Då Naturvårdsverket 2002 gjorde en detaljgranskning av ett antal strandskyddsärenden fann man att endast 32 procent av besluten var välgrundade.
Sedan dess har antalet ärenden ökat.
Naturskyddsföreningen hävdar i en rapport från 2008 att det i början av 2000-talet gavs cirka 3 000 dispenser landet över.
I dag ges omkring 5 000. Något som de menar "rimmar väldigt illa med lagstiftarens intentioner att dispenser ska ges mycket restriktivt."
Nils Hallberg håller med om att det skett en ökning i antalet dispenser, men inte att så många skulle vara felaktiga.
- Jag har inga exakta siffror, men mellan tummen och pekfingret är det fem till tio procent av alla givna dispenser som överklagas, säger han.
Det är alltså omkring 250-500 fall per år där verkets handläggare anser att länsstyrelserna gjort en felaktig bedömning.
Det är attraktivt att bo längs Gotlandskusten, alltså är det många som söker, och får, dispens för att bygga där.
- Men det sticker inte ut på nåt särskilt sätt, säger Nils Hallberg och menar att det inte är fler än i andra attraktiva områden.
Statistik från Dagens Nyheter har tvärtemot visat att Gotland ligger näst längst ner på listan över antalet beviljade dispenser i länen.

Hemfridszon
Om Naturvårdsverket bedömer att det finns tveksamheter kring en given dispens går frågan över till miljödomstolen, som sedan antingen kan riva upp dispensen, eller stå fast vid tidigare beslut.
I fallet med Max Hanssons gård i Östergarn har beslut om dispens fattats med argumentet att fastighetsägaren har rätt att freda en hemfridszon. Hemfridszon kallas det område som ligger så nära ett hus att allemansrätten inte gäller eftersom besök skulle störa de boende.
Om en tomt utökas är det troligt att hemfridszonen blir större, något som i förlängningen gör strandskyddet verkningslöst.
- Det kan vara så att hemfridszonen "knuffas ut", men det är inte alltid så är fallet, säger Nils Hallberg som nu alltså ska avgöra om Marianne Samuelssons beslut var riktigt eller om det finns anledning att överklaga till miljödomstolen.
Fakta / Strandskyddet
Sedan 1975 gäller ett generellt strandskydd på 100 meter i Sverige. I delar av Gotlands län, bland annat på Östergarnslandet, är strandskyddet utökat till att omfatta 200 respektive 300 meter.
Syftet är att säkra tillgängligheten enligt allemansrätten samt skydda livsvillkoren för djur och växter.
Inom strandskyddade områden är det förbjudet att uppföra nya byggnader eller båthamnar, bryggor, parkeringsplatser och golfbanor eller genomföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.
Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Gotlands län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om