"Det är en idiotisk idé!"
På två dagar har namninsamlingen "Matupprop Gotland" fått tusen namnunderskrifter mot det planerade cook and chill-systemet i kommunens kök.I går fick de draghjälp av Bert Karlsson och TV4:s Matakuten.
Foto:
Namninsamlingen växer med rasande fart. Den drog igång på nätet i söndags och vid fyratiden i går eftermiddag kom den tusende namnunderteckningen. Men så är det också bråttom, förklarar Karin Åström i Garda föräldraförening:
- Redan på fredag ska kommunstyrelsens arbetsutskott fatta ett första inriktningsbeslut, därför överlämnar vi namnunderskrifterna till kommunalrådet Lena Celion på torsdag.
Tog upp kampen
Det var när föräldraföreningen i Garda insåg att deras nya skola bara skulle få ett tillagningskök som de förstod att kommunens kostorganisation står inför ett stort systemskifte och att cook and chill-modellen är ett av de alternativ som diskuteras.
Med den insikten tog de upp kampen för bättre kommunal mat inte bara i Garda, utan på hela Gotland.
- Vi vill att folk ska förstå att den här frågan berör alla och detta beslut ska inte bara få slinka igenom. Det är bisarrt att förslaget har kommit så här långt. Det får inte bli hur dumt som helst här i världen, säger Karin Åström bestämt.
Vill ha fler kök
Karin Åström är ingen anhängare av det system som nu gäller med långa varmhållningstider. Matuppropet förespråkar i stället fler tillagningskök som sprider doften från riktig matlagning ute i verksamheterna.
Just detta propagerar också TV4-programmet Matakuten för. Här har tre mästerkockar släppts ut i skolköken för att försöka lyfta kvalitén i skolmatsalarna. Samtidigt far entreprenören, debattören och medieprofilen Bert Karlsson runt och försöker få ansvariga myndighetspersoner att förklara varför man låter barnen äta halvfabrikat med tveksamma tillsatser.
Södervärnskolan i Visby är ett av de kök som finns med i programmet och igår kom Bert Karlsson till Gotland för att prata med föräldrarna bakom Matuppropet och gotländska politiker.
"Idiotiskt"
Bert Karlsson skräder inte orden. Han tycker att cook and chill är en "idiotisk idé".
- Pratar inte kommunerna med varandra? Kommuner som har infört cook and chill håller ju på att gå ifrån det systemet. Det infördes för att det skulle bli billigare, men det är tveksamt om det är så. Och så blir det långa transporter. Det är konstigt att en ekokommun inte bryr sig om den aspekten.
Han tycker att kommunen har slarvat med den demokratiska processen i en fråga som berör många gotlänningar.
- Jag tycker att det låter som att kommunen försöker att införa det här i smyg på Gotland. Man har inte frågat vad gotlänningarna tycker om det. Det finns inget engagemang hos huvudmannen.
Varför engagerar du dig i den här frågan?
- Jag fick prostatacancer för fem år sedan och några av mina bekanta dog i tarmcancer. Då fick jag veta mer om sambandet mellan mat och cancer. Det är inte konstigt att vi blir sjuka.
Uppskattat
Personalen på Södervärnskolans kök tycker att det är bra att Bert Karlsson slåss för bättre mat i skolmatsalarna. De slår vakt om sina jobb, men vill också servera bra mat till barnen.
Deras medverkan i Matakuten har uppskattats av många. Sedan programmet började sändas har de både fått tårta, blommor och dagens ros i tidningen.
- Vi vill kunna göra mer mat själva, säger Birgitta Melander.
- Det märks att det är många som tänker och tycker som vi, säger Bettan Björklund.
Om några veckor kommer inslaget om cook and chill-debatten på Gotland att sändas i TV4.
Cook chill är ett system för matlagning i storhushåll. Det innebär att mat tillagas på traditionellt sätt och sedan snabbt kyls ned till mellan 0 och +3 grader. Maten förvaras i denna temperatur tills den serveras, då den hettas upp till 70 grader.
Serveringen bör påbörjas inom 15 minuter efter upphettningen. Mat som inte konsumerats får inte gå tillbaka till kylförvaring eller hettas upp igen.
Den färdiglagade maten får förvaras i högst fem dagar.
Källa: Livsmedelsverket
Serveringen bör påbörjas inom 15 minuter efter upphettningen. Mat som inte konsumerats får inte gå tillbaka till kylförvaring eller hettas upp igen.
Den färdiglagade maten får förvaras i högst fem dagar.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!