Det var under det budgetberedningssammanträde som pågår under hela onsdagen som frågan om stora centralkök kom upp. Det vill säga förslaget att övergå från många tillagningskök till bara två eller tre centralkök på hela Gotland, med uppgift att laga mat åt samtliga skolor och äldreboenden på ön. Systemet bygger på att maten först tillagas, sedan kyls och körs iväg till respektive serveringsplats för uppvärmning.
Systemet skulle spara 14 miljoner kronor åt kommunen, enligt tjänstemännens utredning. Men det väckte kritik - och drog på sig uppmärksamhet i TV, via TV4:s program "Matakuten".
Gustaf Hoffstedt (M), som är ledamot i kommunstyrelsen tillika ordförande i socialnämnden, medger för helagotland.se att tv-programmet spelat en viss roll för dagens ställningstagande:
- Det går väl inte att frigöra sig från att det har påverkat. Fast vi moderater har ärligt talat inte varit så förtjusta i förslaget från början.
Cook and chill skulle ju spara pengar åt kommunen, hur blir det med det nu?
- Nä, det här kommer att kosta lite mer pengar men det får det vara värt. Som ordförande i socialnämnden tycker jag det är extra viktigt eftersom jag ansvarar för kommunens alla äldreboenden. De gamla är ju de som skulle få kyld mat både till frukost lunch och middag, det slipper de nu.
Varifrån tar ni pengarna som ni förlorar i besparing?
- Ja vi tror att vi kommer att kunna gå halvvägs genom att organisera om tillagningsköken. Kanske att vi kan spara 10 miljoner. De som betalar är förstås skattebetalarna. Men vi upplever att det är för många som är kritiska till systemet med kyld mat.
Fp välkomnar beslutet
Även Folkpartiet välkomnar beslutet i budgetberedningen att slopa Cook & chill-metoden. Folkpartiets vice ordförande Johan Malmros säger att det är en väldigt god nyhet för alla Gotlands skolbarn och de som nyttjar äldreomsorgen. Det här visar på att Gotland är en mat-ö som satsar på kvalitet och en matupplevelse för alla sinnen, även i den kommunala sektorn.
Tillagad på plats
I en kommentar skriver kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius i ett pressmeddelande att den mat som serveras i de kommunala matsalarna ska vara av bra kvalitet, vara tillagad av bra råvaror och i möjligaste mån även vara tillagad på plats. Målet ska också vara att använda så mycket närproducerat som möjligt. Om detta är de ledande politikerna i kommunstyrelsen helt överens. Det finns kök i Gotlands kommun där mathanteringen inte fungerar bra och måste förändras. För att nå ut med detta och för att få en diskussion om lösningar, genomförde kommunen i april ett antal dialoger med bred inbjudan till allmänheten.
Ett av skälen till att kommunen tagit initiativet till att förändra är att systemet med mat som hålls varm alltför länge inte är acceptabelt, bland annat med tanke på matens näringsvärde.
– Maten som serveras i våra skolor, äldreboenden och sjukhus engagerar och berör. Målet är bra kvalitet på maten utifrån bra råvaror och så mycket närproducerat som möjligt. Det är bra att vi har fått en bred diskussion om hur vi ska ha det. Sedan är det vi politiker som måste besluta om vad som är bäst ur ett totalperspektiv. Vi har inte minst ekonomiska hänsyn att ta, understryker Eva Nypelius.
Ärendet går nu vidare till Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, på fredag.
Därefter avgörs frågan slutgiltigen av, i tur och ordning, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.