Homovigslarna splittrar kyrkan

I går sade kyrkomötet ja till homovigslar i kyrkan.Men Visbys biskop Lennart Koskinen går emot beslutet.- Som biskopar har vi ansvar för kyrkans lära och enhet, skriver Koskinen och sex andra biskopar i en gemensam reservation.

HOPPFULLA. Biskopen Lennart Koskinen och domprosten Mats Hermansson hoppas på ett valdeltagande på närmare 20 procent på söndag.

HOPPFULLA. Biskopen Lennart Koskinen och domprosten Mats Hermansson hoppas på ett valdeltagande på närmare 20 procent på söndag.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-10-23 04:00
Under det pågående kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, sade en 70-procentig majoritet, 176 av 251 ledamöter, ja till det historiska beslutet att homosexuella par ska få gifta sig i kyrkan.

Reserverade sig
Men frågan splittrar onekligen Svenska kyrkan.
Visby stifts biskop Lennart Koskinen reserverade sig mot gårdagens beslut tillsammans med sex andra biskopar. Motiveringen är att beslutet inte är tillräckligt förankrat och inte grundats i kyrkans tro på ett riktigt sätt, refererar SVT.
Domprosten i Visby stift, Mats Hermansson, är däremot mycket nöjd.
- Ett fantastiskt beslut! För Gud är könsblind när det gäller kärlek, säger Mats Hermansson.
Det är inte bara i stifts-toppen som meningarna går isär. Flera präster runt om på Gotland som GT pratat med är emot beslutet. En hävdar att bland öns präster är hälften emot samkönade äktenskap i kyrkan.
- Jag tror vi kommer att tappa medlemmar, och att det i framtiden kommer att exkludera präster som inte accepterar samkönade äktenskap, säger en annan.

Medlemstapp egalt
Men Mats Hermansson försvarar beslutet och menar att ett eventuellt medlemstapp inte är relevant.
- Det är egalt. Vi måste stå upp för all kärlek, säger han.
Visby stifts två ledamöter vid kyrkomötet, Inger Harlevi och Ingrid Smittsarve, röstade båda ja till samkönade äktenskap. Och de får medhåll från flera håll på ön.
- För mig är det ett naturligt och självklart beslut, säger Patrik Ahlmark, kyrkoherde i Garde pastorat.

Vill ha ny ritual
Staffan Beijer, kyrkoherde i Roma, tycker det är okej att viga par av samma kön. Men han hoppas att det blir en annan ritual för det.
- Det är ändå skillnad. Att lova varandra trohet och respekt gäller för alla, men för ett äktenskap mellan en man och en kvinna handlar det också om att vara en del av skapelseprocessen, menar han.

Beklagar beslutet
Både katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan beklagar beslutet.
- Det är ett avsteg från alla de stora världsreligionernas syn på vad ett äktenskap är, skriver man i ett gemensamt uttalande, enligt SVT.
Anna Bauer, ordförande för RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, anser att religionsneutrala äktenskap är lika viktigt som könsneutrala.
- Jag tycker inte kyrkan ska viga folk. Det är myndighetsutövning som någon annan bör utföra. Därefter kan man ha en ritual i en kyrka eller vilken klubb man vill, säger hon.
GT har inte lyckats nå Lennart Koskinen för en kommentar.
Av de 251 ledamöterna i kyrkomötet röstade 176 ja till enkönade äktenskap. 62 röstade nej, 11 avstod och två var frånvarande.
De sju biskopar som reserverade sig mot beslutet är Lennart Koskinen, Visby, Sven Thidevall, Växjö, Carl Axell Aurelius, Göteborg, Esbjörn Hagberg, Karlstad, Hans-Erik Nordin, Strängnäs, Ragnar Persenius, Uppsala, och Hans Stiglund, Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om