Här stals 500 mynt
Silveråkern i Alva har nyligen plundrats på flera hundra mynt.Men tjuvarna missade ett par verkliga rariteter.Nu tar myndigheterna krafttag och flåsar skattplundrarna i nacken.
Länsantikvarie Majvor Östergren är glad över fynden och rasande över plundrarna.
Foto: Petra Jonsson
Men innan de hunnit ta med sig ännu mer kom polisen till platsen, ditkallade av länsantikvarie Majvor Östergren.
I stället för plundrare grävde sedan arkeologer upp resten av föremålen i åkern.
Så det var inte bara en slump att Majvor Östergren i går kunde visa upp två verkligt sällsynta och värdefulla föremål, framgrävda ur leran i Gandarve, Alva. Fynden var resultatet av ett projekt där myndigheterna gått samman för att stävja fornminnesplundrarna på Gotland.
Polisbevakades
Två arkeologer ska under tre år arbeta med eftersökningar på aktuella ställen på ön. De ska komma före eventuella plundrare är det meningen. En av arkeologerna, Jonas Paulsson, gjorde ett system av söklinjer och upprättade en lista över ställen de ville undersöka.
Till silveråkern i Alva kom arkeologerna söndagen den 25 oktober. Bara för att upptäcka att plundrare redan varit där, några dagar tidigare. Åkern polisbevakades innan den legala utgrävningen tog vid. Nu fann man 116 silvermynt, bronsspännen och två verkliga rariteter.
- En guldbrakteat, som dock plogen böjt, från 400-500-talet, mycket sällsynt, jag har aldrig sett något liknande, säger Majvor Östergren. Och sedan visar hon upp ett något skadat silverkrucifix.
- Det är från 1000-talet och har en jättefin figurframställning, Kristus på ena sidan och kanske Maria på den andra.
Hon säger att år 2000 såldes ett liknade krucifix på Stockholms Auktionskammare för 160 000 kronor.
- Kanske var det rent av ett detektorfynd från Gotland. Men det här krucifixet får vi behålla på Gotland, det är ett nordiskt arbete, kanske är det rent av gotlänningar som gjort det.
Tredje silverskatten
Från sitt fönster kan Georg Thomasson vid Gandarve se sin silveråker, som han planerat att plöja upp vilken dagen som helst. Nu får det vänta. Åkern har fått sitt namn efter de skatter som tidigare plockats upp ur dess jord. En gång på 30-talet och så 1952 när familjen skulle nyodla och med spett bände upp en sten varunder de hittade vad de trodde var en massa kapsyler.
- Men det var 6,5 kilo silver, 694 mynt, en av de största skatter som hittats på ön, säger Georg Thomasson.
250 000 kronor
Nu har han blivit bestulen på en ny silverskatt. Värdet på de kanske 500 mynten som andra öst upp ur hans jord ligger på 250 000 till en halv miljon kronor. Mynten var troligen från tidigast 1000-talet.
- För vetenskapen är de förstås ovärderliga. Och Georg har gått miste om sin hittelön på kanske ett par hundra tusen kronor, det är alltså en dubbel stöld plundrarna gjort sig skyldiga till, säger Majvor Östergren.
Projektet som länsstyrelsen dragit igång involverar Riksantikvarieämbetet, länsmuseet, LRF, hembygdsrörelsen, polis och åklagare. Och Majvor Östergren hoppas på fler tips från allmänheten.
- Det finns de som vet, och ibland får vi anonyma tips. Jag önskar att något storföretag skänkte en hittelön till bra tipsare.
Senaste någon åkte fast för plundring på Gotland var 1989, en svensk och en engelsman, samt 1991, två tyskar. Sedan dess har påföljden skärpts.
- Grovt fornminnesbrott straffas med upp till fyra års fängelse, säger Östergren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!