Olycksfärjan hade livbojar som inte flyter

Destination Gotlands olycksfärja Gotlandia II var utrustad med den typ av felkonstruerade livbojar som kan sjunka när de hamnar i vattnet.

Bojkoll. I går kontrollerade Destination Gotland alla livbojar. Säkerhetssamordnare Rolf Karlsson visar en boj som flyter, och konstaterar att det bara är den italienbyggda Gotlandia II som var utrustad med den felkonstruerade livbojen.foto: henrik radhe

Bojkoll. I går kontrollerade Destination Gotland alla livbojar. Säkerhetssamordnare Rolf Karlsson visar en boj som flyter, och konstaterar att det bara är den italienbyggda Gotlandia II som var utrustad med den felkonstruerade livbojen.foto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-11-11 04:00
Nyligen upptäcktes att flera svenska fartyg är utrustade med odugliga livbojar av det italienska märket Veleria San Giorgio. Ett hål gör att bojen kan vattenfyllas och sjunka, i stället för att hålla nödställda flytande.
Säkerhetssamordnare Rolf Karlsson på Destination Gotland bekräftar att en av färjorna har den typen av livbojar.
- Gotlandia II är byggd i Italien och hade utrustats med 22 sådana bojar. Men hon är på varv nu efter olyckan i somras. Livbojarna är borttagna och vi har lämnat offert till tre olika företag på nya bojar, säger Rolf Karlsson.
De undermåliga bojarna har blivit godkända enligt europeiska säkerhetsföreskrifter. Rolf Karlsson tycker att det är oroväckande att sånt här ändå kunnat komma ut på marknaden. I går kontrollerades alla livbojar på Gotlandstrafikens färjor.
- Vi tar det här på största allvar, vi kan inte ha säkerhetsutrustning som inte fungerar, poängterar Rolf Karlsson.

Lösa lampor
På var och en av de stora färjorna Gotland och Visby, vilka är byggda i Kina, finns 24 bojar på öppna däck och bildäck.
De är av märkena Besto Buoy och Fristad och inga fel har upptäckts på dessa.
Även bojarna på Gute, Sigyn och lilla Gotlandia I, som är tillverkad i Frankrike, har bojarna konstaterats vara av ett annat fabrikat.
Men på Gotlandia I upptäcktes ett annat fel under övningen med statister för några veckor sedan.
Lamporna som ska tändas på flytvästarna när de kommer i kontakt med vatten ramlar lätt av redan när västarna plockas fram.
- Lamporna lyser, men de som vi nyligen bytt ut, vilket vi gör vart femte år, lossnar lätt, förklarar Rolf Karlsson.

Skall åtgärdas
Bolaget har nu reklamerat dem hos tillverkaren. Rolf Karlsson försäkrar att såväl livbojar som flytvästar ska vara åtgärdade och fungera när båtarna tas i trafik igen till nästa säsong.
Men han lyfter också fram ett annat problem.
- Det händer att folk stjäl lampor från flytvästarna, eller saboterar annan säkerhetsutrustning. Vi har blivit tvungna att sätta brandsläckare i plomberade skåp så att ingen ska kunna lossa splinten, säger Rolf Karlsson.
Övningar med personalen genomförs enligt Rolf Karlsson varje vecka. All materiel kontrolleras kontinuerligt för att upptäcka brister.
Och just de stora övningarna med statister menar han är viktiga för att kunna upptäcka eventuella brister i säkerhetsanordningarna.
Niels Volkert, befälhavare på Fåröfärjorna, uppger att deras livbojar flyter alldeles utmärkt. De kontrolleras vid säkerhetsövningar varje vecka.
Björn Cedergren, teknikansvarig för båten till Stora Karlsö, bekräftar att bojarna flyter och att de testas flera gånger varje sommar. Han säger också att man hädanefter ska hålla ett extra öga på dem.
Gustaf Myrsten, ägare till Sea you rederi AB som kör M/S Gotska Sandön, säger att båten inte har den italienska typen av livbojar. Bojarna testas varje år och ska ses över inför nästa säsong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om